Smak. Świadome odżywianie, świadome życie
Tytuł oryginalny | Savor. Mindful Eating, Mindful Life |
Rok wydania | 2010 |
Autorzy |
Jak osiągnąć zdrową wagę i spokój ducha bez wyrzeczeń i poczucia winy. Rozsądek mówi nam, że aby stracić na wadze, należy mniej jeść i więcej się ruszać. Coś jednak powstrzymuje nas przed tymi zmianami. Przystępujemy więc do programu odchudzania z jak najlepszymi chęciami, jednak nie udaje nam się utrzymać na właściwym kursie. Ani niezliczone diety-cud, ani wydawane na odchudzenie miliardy nie pomagają nam zrzucić wagę i poczuć się lepiej. Wielu z nas wciąż trwa w błędnym kole wstydu i poczucia winy. Niezliczone godziny trawimy zamartwiając się tym, co zjedliśmy albo zastanawiając się, czy ćwiczymy wystarczająco dużo, słowem, czyniąc sobie wyrzuty z powodu czegoś, co już się stało. Tkwiąc w tym, co było, nie potrafimy żyć w teraźniejszości – w jedynej chwili, w której faktycznie możemy coś zmienić w swoim życiu.
Światowej sławy mistrz zen, Thich Nhat Hanh, oraz naukowiec-dietetyk z Harvardu, Lilian Cheung pokazują, jak raz na zawsze położyć kres zmaganiom z wagą. Oferując praktyczne narzędzia, w tym: metodę wytyczania osobistych celów, szczegółowy poradnik odżywiania oraz plan praktykowania uważności w życiu, autorzy pomagają nam uświadomić sobie korzenie naszych nawyków, a następnie prowadzą nas ku przemianie.
Smak. Świadome odżywianie... wprowadza nas w praktykę uważności i pokazuje, jak ją zintegrować z codziennym życiem – posiłkami, aktywnością ruchową i wszystkimi innymi sferami naszego funkcjonowania, aby świadomość i przytomność weszły nam w krew.
Numer ISBN | 978-83-7554-290-5 |
Wymiary | 150x220 |
Gatunek | Medycyna, zdrowie, diety |
Oprawa | 3 |
Liczba stron | 328 |
Podziel się opinią
Komentarze