Smacznego życzy Michelin
Przed ukazaniem się we Francji słynnego restauracyjnego przewodnika Michelina, jego wydawca poinformował prasę o najważniejszych nowościach tegorocznego wydania. Opublikowanie tej niewielkiej książeczki jest jednym z ważniejszych wydarzeń roku w dziedzinie francuskiej sztuki kulinarnej. W każdym wydaniu przewodnik ten przyznaje jedną, dwie bądź trzy gwiazdki najlepszym restauracjom w całej Francji. Wyróżnieni w ten sposób szefowie kuchni stają się arystokracją w swojej profesji. Zdobycie dodatkowej gwiazdki w kolejnym wydaniu jest wielkim sukcesem natomiast strata jednej gwiazdki jest często uważana za prawdziwą klęskę i może zaważyć na sytuacji finansowej ukaranej w ten sposób restauracji. Do najściślejszej, trzygwiazdkowej czołówki należy w tym roku 21 restauracji. Po raz pierwszy znalazła się na tej liście restauracja luksusowego francuskiego hotelu Plaza Athene.
Wirtualna Polska