Słownik terminów żywieniowych
Rok wydania | 2001-01-01 |
Autorzy |
Jest to trzeci tom podręcznika akademickiego pt. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu oraz Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Obejmuje około 1200 haseł z następujących obszarów wiedzy żywieniowej:
- podstawowe pojęcia żywieniowe,
- składniki odżywcze,
- czynniki determinujące jakość zdrowotną żywności,
- jednostki chorobowe, w których powstawaniu lub zapobieganiu decydującą rolę odgrywają jakość zdrowotna i sposób żywienia,
- wybrane pojęcia związane z fizjologią i biochemią żywienia. Treść haseł dostosowana jest do zawartości dwóch wcześniej wydanych tomów podręcznika. Podano też odpowiedniki angielskie haseł, aby ułatwić posługiwanie się nimi w tłumaczeniach tekstów żywieniowych.
Numer ISBN | 83-01-13608-1 |
Wymiary | 148x210 |
Gatunek | Medycyna, zdrowie, diety,Słowniki,Podręczniki akademickie |
Oprawa | 1 |
Liczba stron | 138 |
Podziel się opinią
Komentarze