Skarbczyk polskiego piwosza
Autorzy |
Piwo, a raczej jego wytwarzanie i spożywanie ma na ziemiach polskich długą i zaszczytną tradycję. Niemiecki kronikarz Helmold w XI-wiecznej Kronice Słowian podaje: "Win nie mają ani go nie szukają, gdyż zapobiegliwie przyrządzone miodne napoje i piwa przewyższają wina falemieńskie". Jan Długosz w Opisie Polski notuje: "Z powodu mrozów północnych pozbawiona jest wina i oliwy. Zamiast wina używa się piwa, które się robi z ziaren pszenicy i jęczmienia". W innym miejscu: "Ma jednak kraj polski napój warzony z pszenicy, chmielu i wody. po polsku piwem zwany, a gdy nic nadeń lep-szego ku pokrzepieniu ciała, jest nie tylko rozkoszą mieszkańców, lecz i cudzoziemców wybornym smakiem więcej niż w innych krajach zachwyca.
Numer ISBN | 83-89637-56-1 |
Wymiary | 130x200 |
Gatunek | Książki kucharskie,Historia Polski |
Oprawa | 6 |
Liczba stron | 456 |
Podziel się opinią
Komentarze