Trwa ładowanie...
d1konnr
d1konnr

Seria kryminałów kulinarnych (tom 1. i tom 2.). Kryminały kulinarne Toma Hillenbranda. "Diabelski owoc" i "Czerwone złoto"

książka
d1konnr
Oceń jako pierwszy:
Seria kryminałów kulinarnych (tom 1. i tom 2.). Kryminały kulinarne Toma Hillenbranda. "Diabelski owoc" i "Czerwone złoto"
Tytuł oryginalny

Teufelsfrucht: Ein kulinarischer Krimi i Rotes gold: Ein kulinarischer Krimi

Forma wydania

Książka

Rok wydania
Autorzy
Kategoria
Wydawnictwo
Seria
Seria kryminałów kulinarnych (tom 1. i tom 2.). Kryminały kulinarne Toma Hillenbranda. "Diabelski owoc" i "Czerwone złoto"
Materiały prasowe

Pakiet: Kryminały kulinarne Toma Hillenbranda

Razem taniej!

Tom 1. "Diabelski owoc"

Xavier Kieffer, niegdyś mistrz kuchni pracujący w wyśmienitych restauracjach, wyrzekł się haute cuisine i prowadzi w Luksemburgu, w Dolnym Mieście, malutką restaurację, gdzie serwuje swoim gościom potrawkę z zająca, zupę luksemburską i paszteciki podlewane rieslingiem. Jednak pewnego dnia w jego lokalu umiera znany paryski krytyk kulinarny – i nagle na Kieffera pada podejrzenie o popełnienie morderstwa.

Gdy później bez śladu znika jeszcze mistrz kuchni, u którego kiedyś się uczył, restaurator postanawia na własną rękę przeprowadzić śledztwo. Natrafia przy tym na tajemniczy, niezwykle smaczny owoc, na pozbawione skrupułów koncerny spożywcze i na chorobliwie egoistycznych kucharzy prowadzących programy telewizyjne. Kieffer coraz bardziej zagłębia się w świat wykwintnej kuchni, zdominowany przez bezwzględną walkę z konkurencją i presję jakości, i tym sposobem odkrywa, o co toczy się ta gra.

Pierwszy z wyjątkowej serii kryminałów kulinarnych zdobył bardzo duże uznanie wśród niemieckich czytelników. Przygody kucharza Xawiera Kieffera wkrótce na ekranach europejskich kin. Tom drugi już wkrótce.

Tom 2. "Czerwone złoto"

Druga sprawa kryminalna kucharza Xaviera Kieffera

Odkąd luksemburski kucharz Xavier Kieffer związał się z najsłynniejszą krytyczką kulinarną Francji, bywa zapraszany na najbardziej prestiżowe imprezy. Jednak uroczysta kolacja wydana przez mera Paryża kończy się zaraz po przystawce. Ryuunosuke Mifune, najsłynniejszy kucharz sushi Europy, pada nagle martwy. Diagnoza brzmi: zatrucie rybą. Kieffer jest jednak sceptyczny i szybko zauważa sprzeczności. Zanurza się w świat kuchni specjalizującej się w sushi i dowiaduje się, że istnieją ryby droższe od złota – i cenniejsze niż ludzkie życie.

Xavier Kieffer, niegdyś mistrz kuchni pracujący w wyśmienitych restauracjach, wyrzekł się haute cuisine i prowadzi w Luksemburgu, w Dolnym Mieście, malutką restaurację, gdzie serwuje swoim gościom potrawkę z zająca, zupę luksemburską i paszteciki podlewane rieslingiem.

O Autorze

Tom Hillenbrand, urodzony w 1972 roku, studiował politykę europejską, był wolontariuszem w szkole dziennikarskiej i kierownikiem działu w Spiegiel Online. Zapalony kucharz hobbysta i smakosz, podczas wielomiesięcznego pobytu w Luksemburgu w ramach praktyk z Unii Europejskiej zakochał się w Wielkim Księstwie. Mieszka w Monachium. „Diabelski owoc” to jego pierwsza powieść.

d1konnr
Seria kryminałów kulinarnych (tom 1. i tom 2.). Kryminały kulinarne Toma Hillenbranda. "Diabelski owoc" i "Czerwone złoto"
Numer ISBN

978-83-65731-15-9

Wymiary

145x205

Oprawa

miękka ze skrzydełkami

Liczba stron

716

Język

polski

Podziel się opinią

Share
d1konnr
d1konnr
d1konnr
d1konnr
d1konnr