Receptury klasztorne. Dla duszy i ciała
| Autorzy | |
| Wydawnictwo |
Ta książka kucharska to wydawnictwo niezwykłe. Zbiera i przypomina ona oryginalne przepisy tradycyjnej kuchni klasztornej. Zdradza prawdziwe kulinarne sekrety kuchni, która przeżywa dziś swój wielki, absolutnie zasłużony, renesans. Znajdujemy tu stare receptury na te najbardziej wyszukane, ale i na te najbardziej popularne potrawy. Od potraw mięsnych po sałatki, od win i nalewek po ciasta i desery. Dania na każdą porę roku i dnia. Na czas postu i czas świętowania Na Boże Narodzenie i Wielkanoc, na Adwent i Wielki Post. Wśród tych oryginalnych potraw na Boże Narodzenie, także te najsłynniejsze, klasztorne: piskorz penitencjarny, szczupak oo. Paulinów, barszcz po franciszkańsku, zupa pustelnicza, uszka jezuickie, pierogi apostolskie, makiełki teologiczne, karp po katolicku, lin po karmelicku, karasie brewiarzowe, jesiotr opata czy kompot ojców duchownych.
| Numer ISBN | 83-88481-67-3 |
| Wymiary | 165x240 |
| Gatunek | Książki kucharskie,Religia i religioznawstwo,Książki kucharskie,Religia i religioznawstwo |
| Oprawa | 6 |
| Liczba stron | 354 |
| Inne wydania | - 2005-11-28, Kraków - 2008-07-10 |
Podziel się opinią
Komentarze