Pszoniak & Co. czyli Towarzystwo Dobrego Stołu
Rok wydania | 1993-01-01 |
Któż nie zna Wojciecha Pszoniaka, wspaniałego aktora, którego tak przedstawia Dictionnaire du cinema (Robert Laffont, ponowne wydanie uzupełnione, 1991) : Pszoniak, Wojtek. Aktor polski.
Aktor "fetysz" Wajdy; stworzył niezapomnianą postać spekulanta żydowskiego Moryca Welta w "Ziemi obiecanej", i przejmującego Robespierre'a w "Dantonie". Być może jeden z największych aktorów naszych czasów.
Nie wszyscy jednak wielbiciele Pszoniaka wiedzą, że prócz sztuki aktorskiej poświęca się on także sztuce dobrego stołu. Wraz z przyjaciółmi stworzył kilkanaście lat temu nieformalne stowarzyszenie o tejże nazwie.
Książka, którą przedstawiamy Czytelnikom pokazuje Pszoniaka właśnie takiego: w gronie przyjaciół często uczestniczących w kulinarnych eksperymentach i - rzecz jasna - w biesiadach. Pszoniak, obywatel świata, oprowadza nas po kuchni polskiej, francuskiej, nieraz egzotycznej. Że jego przepisy czasem nie mieszczą się w granicach szarej rzeczywistości? Za to przecież kochamy artystów, że dzięki nim to, co zawsze widzimy tak samo, nieoczekiwanie nabiera fantastycznych barw i staje się czymś niezwykłym.
Numer ISBN | 83-901283-0-6 |
Wymiary | 135x235 |
Gatunek | Biografie i autobiografie,Książki kucharskie |
Oprawa | 1 |
Liczba stron | 178 |
Podziel się opinią
Komentarze