Psychologia odżywiania się. Od zdrowych do zaburzonych zachowań żywieniowych
Tytuł oryginalny | The Psychology of Eating: From Healthy to Disordered Behavior |
Rok wydania | 2010 |
Autorzy |
Napisana żywym i przystępnym językiem książka Psychologia odżywiania się. Od zdrowych do zaburzonych zachowań żywieniowych, pozwala lepiej zrozumieć, dlaczego jemy to, co jemy, oraz stanowi bezcenne źródło informacji zarówno dla laików, jak i specjalistów pragnących poszerzyć swoją wiedzę na temat zachowań związanych z jedzeniem.
Książka zawiera szczegółowe omówienie najnowszych badań dotyczących tej rozległej dziedziny. Chociaż w analizie różnych zachowań związanych z jedzeniem autorka nawiązuje do socjologii, psychiatrii i innych pokrewnych dyscyplin, kładzie ona nacisk przede wszystkim na psychologię odżywiania się ujmowaną z punktu widzenia społecznego, zdrowotnego i klinicznego. Zostały tu poruszone takie tematy, jak istota zdrowego odżywiania się, sposób dokonywania wyborów dotyczących jedzenia, stosowanie diet czy kwestia niezadowolenia z ciała, a także przyczyny otyłości, bulimii i anoreksji oraz metody ich leczenia.
Numer ISBN | 978-83-233-3051-6 |
Wymiary | 160x230 |
Gatunek | Literatura popularnonaukowa,Medycyna, zdrowie, diety,Psychologia,Socjologia |
Oprawa | 1 |
Liczba stron | 370 |
Podziel się opinią
Komentarze