Trwa ładowanie...
d3tprxt
15-04-2010 00:00

Potęga smaku. Teoria sztuki

książka
Oceń jako pierwszy:
d3tprxt
Potęga smaku. Teoria sztuki
Autorzy
Inne
Źródło: Inne

Karol Berger proponuje w swoim dziele, sytuującym się na pograniczu rozprawy naukowej i eseju, autorską koncepcję teorii sztuki. Uderza w niej przede wszystkim odważne przekroczenie tradycyjnego pytania estetyki: czym jest sztuka?, i przejście do pytania o zupełnie innym ciężarze gatunkowym, niemal prowokacyjnego: po co nam sztuka? Co jest lub powinno być jej funkcją, by w ogóle miała dla nas znaczenie, byśmy chcieli się nią zajmować? Ale to nie jedyna zmiana estetycznej perspektywy. Autor w swoich rozważaniach uprzywilejowuje – w miejsce malarstwa i literatury, zazwyczaj skupiających uwagę estetyków – muzykę. Czyni tak, ponieważ jego zdaniem „muzyka ukazuje najważniejsze problemy społecznej i historycznej sytuacji sztuki nowoczesnej w sposób szczególnie radykalny, ostry i wyraźny”, „umożliwia najlepszy wgląd w sytuację sztuki nowoczesnej.

Potęga smaku. Teoria sztuki
Numer ISBN

978-83-7453-849-7

Wymiary

140x220

Gatunek

Historia sztuki,Eseje

Oprawa

1

Liczba stron

426

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3tprxt
d3tprxt
d3tprxt