Trwa ładowanie...
d11u3rm
17-11-2012 00:00

Polskie smaki. Kulinarna podróż po regionach

książka
Oceń jako pierwszy:
d11u3rm
Polskie smaki. Kulinarna podróż po regionach
Rok wydania
Autorzy
"__wlasne
Źródło: "__wlasne

O kuchni można pisać podręcznikowo i encyklopedycznie. Ale można też badać jej korzenie, zanurzone głęboko w historii, pokazywać przenikanie się kulinarnych kultur, przywracać pamięci dzieje lokalnych społeczności, w których powstawały cudowne dzyndzałki, fafernuchy, trześniaki, faszerowane gęsi, kiszki i pierogi. I o tym jest książka Polskie smaki. Kulinarna podróż po regionach.

Nie rości ona sobie prawa do bycia podręcznikiem ani tradycyjnym przewodnikiem - to emocjonalne i emocjonujące kulinarne śledztwo prowadzone poprzez wieki, meandry historii i kultury, które składały się na oblicze dawnej Rzeczpospolitej: kiedy i gdzie powstawały skarby kuchni regionalnej, jak się je wytwarzało i podawało. A także - co nie mniej ważne - gdzie można je zjeść dzisiaj.

Tą wielobarwną i wielosmakową historią regionów zachwyci się każdy, kto chce poznawać Polskę prawdziwą, leżącą poza hotelowymi szlakami.

Smakowite historie o zupach, pieczeniach, wędlinach, rybach i słodyczach okraszone są dodatkowo anegdotami, fragmentami frapujących źródeł historycznych, a także opowieściami o ludziach - takimi jak wzruszająca historia sędziwej pani Lizelotte z Ełku, która marzy, żeby jeszcze choć raz zjeść zapamiętaną z dzieciństwa zupę z brukwi.

Polskie smaki. Kulinarna podróż po regionach
Numer ISBN

978-83-7506-834-4

Wymiary

220x220

Gatunek

Książki kucharskie

Oprawa

6

Liczba stron

280

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d11u3rm
d11u3rm
d11u3rm