Trwa ładowanie...
dv5xn30
15 kwietnia 2010, 00:00

Polskie kuchnie regionalne

książka
Oceń jako pierwszy:
dv5xn30
Polskie kuchnie regionalne
Autorzy
Inne
Źródło: Inne

Polską specjalnością są pasztety z dziczyzny, kiszone ogórki i kapusta, żury, marynowane grzybki oraz dania z ryb, a z ciast: pierniki, mazurki i sękacz. W książce omówione są specjały każdego regionu, a także zwyczaje związane z daną potrawą. Dobrą tradycją się staje dbanie o lokalne smaki, coraz więcej restauracji i gospód wprowadza regionalne dania do swojego menu. Dzięki temu moskole, bryjka, kwaśnica, haluski, modra kapusta, kołduny i knysze nie zginą całkiem z naszych talerzy. W książce omówione są: kuchnia śląska, góralska, wielkopolska, kaszubska, podlaska, Warmii i Mazur, kresowa, małopolska, mazowiecka i kujawska. Sprawdźcie, czy znajduje się tu Wasza ulubiona potrawa, jeśli nie - przyślijcie jej opis do nas. Ocalmy przed zapomnieniem i rozpowszechniajmy przysmaki różnych kuchni. Otwarcie Polski na świat powoduje, że powinniśmy dziś, jak nigdy dotąd, dbać o kulinarne dziedzictwo. Polska mikroflora sprawia, że kapusta i grzyby kwaszą się, powstaje zsiadłe mleko, a z niego twaróg i kwaśna śmietana.
Mięso podczas marynowania nabiera specyficznego smaku, podobnie dziczyzna dojrzewająca w skórach. To temu niewidzialnemu czynnikowi zawdzięczają swój niepowtarzalny smak polskie wędliny. Czysta chemicznie polska ziemia, naturalne sposoby żywienia zwierząt sprawiają, że wołowina, cielęcina, jagnięcina oraz wieprzowina mają znakomity smak. W naszych sadach rosną jeszcze stare odmiany jabłek, grusz i śliwek, których owoce nadają wielu potrawom polski smak. Liczne lasy, jeziora, stawy i czyste rzeki dostarczają ryb, raków, grzybów, jagód i wielkiego bogactwa dziczyzny, niespotykanych w innych kuchniach europejskich
fragment

Polskie kuchnie regionalne
Numer ISBN

978-83-7404-642-8

Wymiary

155x215

Gatunek

Książki kucharskie

Oprawa

6

Liczba stron

192

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dv5xn30
dv5xn30
dv5xn30
dv5xn30

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj