Podróż po stołach Francji
Rok wydania | 2000-12-20 |
Autorzy |
Powiedz mi, co jesz, a powiem ci, kim jesteś - proponował pierwszy wielki teoretyk gastronomii Brillat-Savarin. A Balzac w rozprawce o tymże Brillat-Savarinie napisał, że Francja położona jest na szerokości głównie kulinarnej. Ludwik Lewin w swej książce ilustruje te dwie błyskotliwe myśli opisem swych przygód kulinarnych w kraju Asterixa, Racine'a, George Sand i generała de Gaulle'a. Od Alzacji do Pirenejów wyszukuje jakże odmiennych specjalności francuskich regionów, które choć tak od siebie różne, złożone zostały przez historię w najwspanialszą kuchnię świata, jaką jest kuchnia francuska.
Jednoczeniu się kuchni, jednoczeniu, które nie ma nic wspólnego z ujednoliceniem, towarzyszyło cementowanie się różnorodnych krain geograficznych w jeden naród. Francuzi przekonani są, że ser camembert, wspólnie jedzony przez oficerów i szeregowców w okopach pierwszej wojny światowej, przyczynił się do tego niemal w równym stopniu co powszechna szkoła publiczna.
Nie są to jednak wywody uczone i poważne. Jedną ze specjalności francuskich jest przecież wino, które rozpogadza duszę. A szampan humor powoduje wręcz szampański. Na biesiadzie Ludwika Lewina nie zabrakło i tego napoju.
Autor podaje również sporo ciekawych przepisów na potrawy każdego z odwiedzanych regionów.
Numer ISBN | 83-05-13165-3 |
Wymiary | 155x210 |
Gatunek | Hobby,Książki kucharskie,Hobby,Książki kucharskie |
Oprawa | 6 |
Liczba stron | 264 |
Inne wydania | Warszawa - 2003-12-09 |
Podziel się opinią
Komentarze