Pasteur. Rewolucja drobnoustrojowa
Tytuł oryginalny | Pasteur. La revolución microbiana |
Forma wydania | Książka |
Rok wydania | 2022 |
Kategoria | |
Wydawnictwo | |
Seria |
Kolejny tom kolekcji „Najwybitniejsi Naukowcy”, prezentującej postaci ludzi nauki, których badania przyczyniły się do rozwoju ludzkości w różnych dziedzinach – medycynie, przyrodzie, fizyce czy astronomii. Niniejszy tom przedstawia postać francuskiego chemika i prekursora mikrobiologii – Louisa Pasteura. Wśród jego licznych osiągnięć należy wymienić m.in. metodę unieszkodliwiania bakterii w napojach – pasteryzację. Ponadto Pasteur był twórcą szczepionek przeciwko wściekliźnie, cholerze i wąglikowi, badał też zjawisko odporności poszczepiennej.
Numer ISBN | 978-83-281-5410-0 |
Wymiary | 205x145 |
Oprawa | miękka ze skrzydełkami |
Liczba stron | 48 |
Język | polski |
Podziel się opinią
Komentarze