Trwa ładowanie...
26-10-2011 15:06

Pasja gotowania, radość smakowania! Bo jedzenie zbliża ludzi...

Najbardziej niezwykłe jest to, że kuchnia nie zna granic – tymi słowami Grzegorz Łapanowski rozpoczyna swoją książkę Smakuje, która w październiku ukazała się nakładem Wydawnictwa G+J Książki

Pasja gotowania, radość smakowania! Bo jedzenie zbliża ludzi...Źródło: "__wlasne
dm230m2
dm230m2

* Najbardziej niezwykłe jest to, że kuchnia nie zna granic – tymi słowami Grzegorz Łapanowski rozpoczyna swoją książkę Smakuje, która w październiku ukazała się*nakładem Wydawnictwa G+J Książki.

Smakuje to książka o potrawach i produktach spożywczych, ale przede wszystkim o pasji i miłości do jedzenia.Podzielona została na rozdziały odpowiadające różnym grupom produktów (warzywom, makaronom, mięsom etc.). Każdy z nich poprzedza słowo wstępu autora, z którego czytelnik dowie się najważniejszych rzeczy na temat danego produktu. Te informacje ułatwią gotowanie według zamieszczonych tu przepisów.

Gotowanie i odkrywanie nowych smaków to dla wielu z nas ogromna przyjemność. Wszyscy jednak wiemy, że cały sekret dobrego jedzenia tkwi w składnikach, z których powstaje potrawa. Grzegorz Łapanowski znajduje najlepsze produkty lokalne i sezonowe. Żaden nie smakuje tak dobrze jak ten z własnego ogrodu czy od zaprzyjaźnionego rolnika.

W dzisiejszych czasach, gdy wybór produktów jest bardzo duży, autor zachęca do tego, aby wybierać te rodzime, często przewyższające jakością produkty importowane. Dlatego właśnie książkę tę polecamy tak domowym szefom kuchni jak i pasjonatom kulinarnych wariacji.

dm230m2

Grzegorz Łapanowski zabiera czytelnika w podróż po labiryncie smaków i aromatów. Pokazuje m.in. co stanowi idealną bazę do zup, jak samemu upiec chleb ze złocistą, chrupiącą skórką, jak wydobyć z mięsa czy ryb to, co najlepsze, oraz jak ważne w codziennej diecie są warzywa i owoce. Czytelnik znajdzie tu wiele przepisów do samodzielnego przygotowania, choćby takie, jak: pieczone pomidory z jajami, skrzydełka w miodzie, domowe bułeczki z ziarnami czy pureé ziemniaczane w trzech odsłonach. Ponadto autor przedstawia wiele ciekawostek i porad dotyczących gotowania. Jak w każdej książce kucharskiej i w tej nie zabrakło zdjęć. Patrząc na nie od razu nabiera się apetytu! Bez wątpienia tytuł ten będzie stanowić cenną podpowiedź i źródło inspiracji do gotowania.

Jak mówi autor jedzenie powinno być przyjemnością. Jedną z najważniejszych przyjemności życia. Warto się tego uczyć. Delektować się tym, co jemy, celebrować posiłki, najlepiej w towarzystwie. Bo jedzenie zbliża. Stanowi uniwersalny język, który nie zna granic.


Grzegorz Łapanowski - kucharz, dziennikarz kulinarny. Prowadzi warsztaty i pokazy kulinarne. Gospodarz m.in. programów „Ł’apetyt”, „Ł’apetyt II”. Publikował swoje artykuły m.in. na łamach Food Service’u, Przeglądu Gastronomicznego , News Gastro. Jego pasją są podróże kulinarne.

dm230m2
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dm230m2

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj