Trwa ładowanie...
ddhul66
20-03-2012 00:00

Nobel dla papryki. Kuchnia węgierska

książka
Oceń jako pierwszy:
ddhul66
Nobel dla papryki. Kuchnia węgierska
Autorzy
"__wlasne
Źródło: "__wlasne

Mam sentyment do pachnących papryką i winem Węgier. Przed transformacją, w trudnych czasach, madziarska kuchnia była dla nas jedną z niewielu stref smacznego jedzenia. Uczyłem się wtedy od węgierskich przyjaciół jak gotować, aby po powrocie do domu zaprosić na pikantny gulasz polskich gości. A coraz liczniejsze zachwyty – jak tyś to zrobił? – skłoniły mnie do napisania książki. Nobel dla papryki nie był zwykłą książką kucharską. Oprócz najważniejszych przepisów napisałem bowiem o węgierskiej sztuce kulinarnej i jej tajnikach dosłownie od kuchni. I o tym, za co profesor Albert Szentgyörgyi w 1937 roku, jako pierwszy węgierski uczony, dostał nagrodę Nobla! No i książka zrobiła karierę, ukazała się w kilku nakładach, w ponad 100 tysiącach egzemplarzy!

A że madziarska kuchnia ciągle jest pyszna oraz chwalona przez tych, którzy odwiedzają bądź przejeżdżają przez Węgry i tęsknią za tamtymi smakami – wznowienie, a właściwie nowa wersja Nobla dla papryki, spełni ich oczekiwania. Dzięki 75 najważniejszym i osobiście sprawdzonym przepisom węgierskich potraw! Od gulaszu po naleśniki Gundela. Jó étvágyat, czyli smacznego!
Tadeusz Olszański

Nobel dla papryki. Kuchnia węgierska
Numer ISBN

978-83-62304-22-6

Wymiary

150x225

Gatunek

Książki kucharskie,Poradniki

Oprawa

6

Liczba stron

124

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
ddhul66
ddhul66
ddhul66