Nigella Lawson. Kulinarna bogini
Tytuł oryginalny | Nigella Lawson: a biography |
Rok wydania | 2005 |
Autorzy |
Gdyby dało się stworzyć esencję Nigelii Lawson, jakie miałaby ona składniki? Pewność siebie, obycie, miłość do właściwych mężczyzn i uprzywilejowane pochodzenie sprawiły, że ta niegdyś nieśmiała pisarka i szanowana publicystka kulinarna stała się gwiazdą i celebrytką na całym świecie. Jednak za jej fortuną i popularnością kryje się dramatyczna historia rodzinna, pełna bólu i żalu – niemal niemożliwych do zniesienia dla jednej osoby. Matka Nigelli zmarła na raka wątroby, gdy ta miała zaledwie 25 lat; jej młodsza siostra Thomasina zmarła na raka piersi, gdy Nigella była w dziewiątym miesiącu ciąży; drugie dziecko Nigelli miało zaledwie sześć miesięcy, kiedy u jej ukochanego męża, dziennikarza Johna Diamonda, rozpoznano raka gardła. Mimo to bestsellerowa autorka pięciu książek kucharskich, prezenterka telewizyjna, projektantka przyborów kuchennych i matka dwójki małych dzieci stała się dla wielu inspirującą ikoną życia w całej pełni. Nigellę uwielbiają mężczyźni i kobiety – kochają w niej zarówno kulinarną
pasję, jak i jej apetyczne kształty. Gilly Smith rozmawiała z przyjaciółmi i współpracownikami Nigelli, starając się odnaleźć bogatą mieszaninę składników, które stworzyły z Nigelli czarującą kobietę sukcesu. Książka o Nigelli Lawson przedstawia intrygujący portret tej niezwykłej gwiazdy.
Numer ISBN | 978-83-77310-11-3 |
Wymiary | 140x205 |
Gatunek | Biografie i autobiografie |
Oprawa | 1 |
Liczba stron | 304 |
Podziel się opinią
Komentarze