Kuchnia literacka - Barbara Jakimowicz-Klein, Jan Tomkowski
Na kolejnych stronach galerii odsyłamy Was do kilku nietypowych książek kucharskich. Zapewne każdy znajdzie tam zbiór przepisów kulinarnych odpowiedni dla siebie. Na początek książka o kuchni i literaturze w jednym.
Na kartach tej książki poezja i proza z różnych epok przeplata się z przepisami. Wykład Wokulskiego o jedzeniu ryb nożem i widelcem ilustruje przepis na pieczonego sandacza, a wizytę u bohaterów Nad Niemnem wieńczy receptura na nalewkę różaną, którą częstowano w saloniku Korczyńskich. W opowieści o literackich dziejach polskiej kuchni nie zabrakło też potraw z wigilijnego stołu opisanego w Chłopach, ani słynnego bigosu z Pana Tadeusza.
Pod piórem wielu pisarzy nawet zwyczajne dania stawały się poezją. Zapraszamy do degustacji! W malinowym chruśniaku z pucharkiem mrożonego deseru malinowego – uczta dla zmysłów!