Mitologika 1. Surowe i gotowane
Tytuł oryginalny | Le cru et le cuit |
Rok wydania | 1964 |
Autorzy |
Autor analizuje prawie dwieście (spośród ośmiuset w całej serii) mitów południowoamerykańskich Indian, które skupiają się wokół spraw "kuchni". Nie są to jednak zwykłe badania etnologa nad kulturą materialną. Przez "kuchnię" badacz dociera do fundamentalnych kwestii egzystencji Indian i człowieka w ogóle. Podstawową opozycją rozważaną w całej jej złożoności obecnej w tych mitach jest relacja natura-kultura. Lévi-Strauss prowadzi w tym tomie "analizę strukturalną", wydobywając inną logikę ludów "pierwotnych" i przestrzegając przed etnocentryzmem. Obok tej "innej logiki" tom urzeka też inną, często oszałamiającą wyobraźnią mitotwórczą Indian. Literackie walory tego dzieła (i całej serii) splatają się z próbą zbudowania mathesis universalis ludzkiej kultury.
Numer ISBN | 978-83-61182-46-7 |
Wymiary | 145x205 |
Gatunek | Kulturoznawstwo i antropologia |
Oprawa | 1 |
Liczba stron | 382 |
Podziel się opinią
Komentarze