W pierwszej dekadzie marca 2008 roku sprzedaż poradników kulinarnych siostry Anastazji przekroczyła milion egzemplarzy. Niewielu autorów w naszym kraju może poszczycić się tak wielkim sukcesem.
Pierwszy poradnik - 103 ciasta siostry Anastazji, ukazał się w 2001 r. i szybko zyskał ogromną popularność, co zachęciło siostrę do publikacji kolejnych tytułów, które miały swoje premiery co 2 lata. Najnowsza, czwarta książka 100 nowych ciast. Przepisy siostry Anastazji, ukazała się w październiku ubiegłego roku i podobnie jak poprzednie natychmiast stała sie bestsellerem. Siostra Anastazja nie poprzestaje na publikacji książek. Na płycie DVD Ciasta doskonałe. Kulinarna szkoła siostry Anastazji, krok po kroku uczy jak upiec wyborne ciasta.
W czym tkwi fenomen siostry Anastazji? Jak twierdzi jedna z czytelniczek największą siłą receptur jest prostota, z jaką zostały opisane. Żadnych specjalistycznych zwrotów, przyrządów, których same nazwy mogą onieśmielić i oszołomić młodego adepta sztuki cukierniczej. Proste, oczywiste zwroty, składniki, które bez problemu znajdziemy w pobliskim sklepiku, masa przydatnych rad i oczywiście - wyśmienity smak.
Siostra Anastazja ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości od lat gotuje i piecze dla krakowskich jezuitów, ale jej przygoda kulinarna zaczęła się ponad 30 lat temu w rodzinnym domu. Jej pierwsze wypieki były proste - zwykłe zawijańce z makiem i marmoladą. Z biegiem czasu gotowanie i pieczenie stało sie jej pasją, a jej kulinarną wizytówką są serniki przyrządzane na kilkadziesiąt sposobów. Ciast siostry Anastazji próbowały takie osobistości, jak m.in. kardynał Franciszek Macharski, Władysław Bartoszewski czy Jerzy Buzek. Mimo tak wielkiej popularności, siostra Anastazja jest osoba bardzo skromną. Na pytanie, dlaczego wydaje książki, odpowiada - żeby podzielić się wiedzą z innymi.
Sprzedaż miliona egzemplarzy jest najlepszą rekomendacją poradników siostry Anastazji.