Trwa ładowanie...
d39gysj
23-07-2012 00:00

Mikrobiologia techniczna 2. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności

książka
Oceń jako pierwszy:
d39gysj
Mikrobiologia techniczna 2. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności
Rok wydania
Autorzy
"__wlasne
Źródło: "__wlasne

Nowoczesny podręcznik poświęcony dziedzinie, która zajmuje się opisem zjawisk wywołanych przez mikroorganizmy podczas realizacji procesów przemysłowych.

Tom 2 składa się z 4 części.

W części I omówiono mikroorganizmy czynne w procesach biotechnologicznych, czyli bakterie fermentacji mlekowej i kwasu octowego, mikroorganizmy wykorzystywane w produkcji aminokwasów i antybiotyków, bakterie z rodzaju Bacillus, drożdże, grzyby strzępkowe oraz mikroorganizmy ekstremofilne, a także wirusy i ich znaczenie w medycynie, przemyśle i ochronie środowiska.

W części II zaprezentowano mikrobiologię żywności – zanieczyszczenia mikrobiologiczne żywności, udział mikroorganizmów w psuciu żywności, zatrucia i zakażenia pokarmowe, analizę mikrobiologiczną żywności oraz metody jej utrwalania, prawo żywnościowe, system HCCP i żywność transgeniczną.

Część III dotyczy higieny produkcji. Przedstawiono w niej elementy urządzeń jako źródło zanieczyszczeń mikrobiologicznych w przemyśle, mycie i dezynfekcję wprzemyśle, znaczenie opakowań w zachowaniu jakości produktów, badanie stanu higienicznego warunków produkcji.

Część IV omawia mikroorganizmy w ochronie środowiska: zanieczyszczenia środowiska pochodzenia naturalnego, ksenobiotyki, metale ciężkie, biologiczne metody oczyszczania środowiska oraz drobnoustroje udoskonalone genetycznie w ochronie środowiska.

Mikrobiologia techniczna 2. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności
Numer ISBN

978-83-01-15523-0

Wymiary

165x235

Gatunek

Biologia

Oprawa

1

Liczba stron

560

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d39gysj
d39gysj
d39gysj