Lody dla królowej
Tytuł oryginalny | The Empress of Ice Cream |
Rok wydania | 2010 |
Autorzy |
Wersal, rok 1671. Carlo Demirco jest jedynym na świecie mistrzem biegłym w sztuce przygotowywania lodów. Jako nadworny cukiernik Ludwika XIV zdobywa sławę i pozycję, serwując najwymyślniejsze desery, których nie ma szansy posmakować nikt poza monarchą.
Carlo ma w życiu dwa cele: doskonalić swoje przepisy i zdobyć serce Ludwiki de Keroualle, pięknej, zielonookiej, inteligentnej i błyskotliwej, ale niestety, niemajętnej damy dworu.
Ludwika i Carlo stają się trybikami w maszynerii świata wielkiej polityki, gdy oboje trafiają na dwór Karola II Stuarta, króla Anglii. Carlo jako prezent przypieczętowujący pakt militarny, Ludwika jako królewska nałożnica. Ona walczy o swoją pozycję na dworze, rywalizując o względu monarchy z innymi jego kochankami, między innymi ze słynną aktorką Nell Gwyn. On nadal doskonali swą sztukę, nie tracąc nadziei, że kiedyś zasłuży na względy ukochanej, a świecie wielkiej polityki wszystko, nawet umiejętności cukiernika, może posłużyć za narzędzie do osiągnięcia celu.
Czy wśród dworskich tajemnic, spisków, knowań i zdrad jest jeszcze miejsce na czystą miłość?
Numer ISBN | 978-83-64700-73-6 |
Wymiary | 145x215 |
Gatunek | Powieści i opowiadania |
Oprawa | 3 |
Liczba stron | 400 |
Podziel się opinią
Komentarze