Trwa ładowanie...
d424bks
02-07-2013 00:00

Literatura od kuchni

książka
Oceń jako pierwszy:
d424bks
Literatura od kuchni
Rok wydania
Autorzy
Inne
Źródło: Inne

Jak przyrządzić sałatkę z ziemniaków, którą zajadał się Ernest Hemingway, gdy mieszkał w Paryżu?

Czy wiersz Cebula świadczy o wyjątkowej pozycji tego warzywa w jadłospisie naszej noblistki Wisławy Szymborskiej?

Co Antoni Czechow myślał o karasiu w śmietanie – daniu, które zabiło Iwonę, księżniczkę Burgunda, z dramatu Witolda Gombrowicza?

Czym krzepiły się postacie biblijne i co oprócz sławnej „magdalenki” spożywali bohaterowie W poszukiwaniu straconego czasu Prousta?

Erudycja Bogusława Deptuły robi wrażenie. Ale Literatura od kuchni jest nie tylko zbiorem błyskotliwych felietonów na temat związków słowa

pisanego z jedzeniem – to także swego rodzaju książka kucharska. Dowiemy się z niej, w jakich proporcjach połączyć odpowiednie składniki,

aby poczuć się jak bohaterowie literackich arcydzieł. Czasem będą to potrawy prawdziwe, czasem zupełnie fantastyczne, jak niewiniątko

w tarapatach, misjonarz na dziko czy Syrena Południa w białym winie, wszystkie trzy z powieści Rolanda Topora.

Lektura obowiązkowa każdego smakosza. Palce lizać!

Literatura od kuchni
Numer ISBN

978-83-7747-810-3

Wymiary

145x205

Gatunek

Wokół literatury

Oprawa

7

Liczba stron

320

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d424bks
d424bks
d424bks