Kuchnia arabska
Tytuł oryginalny | The Arab Table |
Autorzy |
W domach arabskich celebruje się gościnność - gość czyni zaszczyt gospodarzowi, zasiadając z nim do stołu, a wypicie herbaty jest wręcz obowiązkiem. Mało znamy zwyczaje i obyczaje świata arabskiego.
Historia i geografia pozwalają zrozumieć różnorodność kuchni arabskiej popularnej w państwach Bliskiego Wschodu i północnej Afryki, m.in: w Maroku, Syrii, Iraku, Tunezji, Egipcie, Jordanii, Palestynie, Libanie i Kuwejcie.
W świecie arabskim jedzenie odgrywa ważną rolę w kontaktach społecznych. Podczas wspólnych posiłków wyjaśnia się nieporozumienia, łagodzi zatargi, zawiera umowy i wyznaje miłość. Jednak najważniejsze zadanie przypada jedzeniu podczas szczególnych okazji, jakimi są narodziny, małżeństwo, śmierć.
Autorka omawia uroczystości i zwyczaje związane z arabskimi posiłkami, podaje receptury tradycyjnych potraw arabskich i sposoby ich wykonania. Niektóre, jak pikantny sos pomidorowy, czy pasta czosnkowa, są w Polsce znane i jedzone od dawna. Spróbuj, niezwykle smaczne.
Numer ISBN | 978-83-7404-622-0 |
Wymiary | 154x213 |
Gatunek | Książki kucharskie |
Oprawa | 6 |
Liczba stron | 288 |
Podziel się opinią
Komentarze