Julita Bator
Julita Bator to autorka książek kulinarnych i propagatorka zdrowego odżywiania.
Julita Bator – życiorys
Julita Bator ukończyła filologię germańską na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie. Jednakże w zawodzie pracowała krótko, ponieważ od zawsze jej największą pasją były kulinaria i zdrowe odżywianie. W roku 2009 wraz z rodziną rozpoczęła trwający do dziś eksperyment, dzięki któremu wyeliminowała ze swojej diety produkty wysoko przetworzone. Ponadto kupuje żywność tylko ze sprawdzonych i lokalnych źródeł, wpierając tym samym polskie rolnictwo oraz przemysł.
Od kwietnia 2015 roku prowadzi Julita Bator – blog, opisując tam swoją drogę do zmiany nawyków żywieniowych. Dostępne są na nim również przepisy Julity Bator na zdrowe potrawy na co dzień.
Autorka regularnie organizuje spotkania ze swoim udziałem, na których opowiada i uczy Polaków jak stopniowo odejść od chemicznych dodatków spożywczych.
Julita Bator – publikacje
Zasadę "zamień chemię na jedzenie" Julity Bator przejęły tysiące Polaków. Taki tytuł nosi również jej pierwsza książka, wydana w roku 2013. "Zamień chemię na jedzenie" to poradnik zdrowego stylu życia. Autorka pokazuje, w jaki sposób weryfikować dane na opakowaniach produktów spożywczych oraz jak niewielkim kosztem gotować bez chemicznych dodatków. Umieszczone w książce przepisy mają przypominać babcine potrawy sprzed lat.
W książce "Zamień chemię na jedzenie. Nowe przepisy" z roku 2014 autorka przedstawia ponad 80 nowych przepisów na potrawy, które uwielbia jej rodzina. Znajdują się tam pomysły na szybkie drugie śniadanie do pracy, domowy jogurt bez konserwantów czy zdrowe słodycze dla najmłodszych łasuchów.
W roku 2015 ukazały się "Święta bez chemii", czyli zdrowe przepisy Julity Bator na tradycyjne potrawy świąteczne. Autorka opisuje jak szybko, tanio i bez chemicznych ulepszaczy zastawić stół w Boże Narodzenie oraz Wielkanoc.
Kolejną publikacją jest "Młodziej, piękniej, zdrowiej. Sprawdzone sposoby, jak dbać o urodę" z roku 2017. Tym razem autorka uczy czytelnika jak dbać o urodę naturalnymi sposobami.
Najnowszą książką Julity Bator jest wydana w roku 2018 "Zamień chemię na energię. Zdrowie i siła na wynos". Jest to idealna publikacja dla najbardziej zapracowanych czytelników. Znajdują się w niej przepisy na przekąski o wysokiej wartości energetycznej dla osób prowadzących aktywny tryb życia.
Bibliografia |
Podziel się opinią
Komentarze