Trwa ładowanie...
d3417vw

Julia Child

AFP
Źródło: AFP

Julia Child to autorka pierwszego w Stanach Zjednoczonych telewizyjnego programu kulinarnego Francuski Szef Kuchni oraz słynnej książki kucharskiej Mastering the Art of French Cooking (Francuska sztuka gotowania). Jedzenie i gotowanie pokochała podczas pobytu nad Loarą. Pierwszy posiłek w Paryżu (ostrygi, solę meuniere ze zrumienionym masłem, dobre wino) zjadła w słynnej restauracji La Cauronne i właśnie wtedy postanowiła poznać tajniki sztuki kulinarnej.

W legendarnej paryskiej szkole Le Cordon Bleu wzbudziła nie lada poruszenie – swoim temperamentem, wzrostem (188 cm!) oraz niesłychanie wysokim, piskliwym głosem, który kilkanaście lat później pokochały tysiące Amerykanów.

Za swoje show w 1966 roku Julia Child otrzymała nagrodę Emmy. Zmarła na dwa dni przed swoimi 92 urodzinami.

Julia Child
Miejsce urodzenia

1912

Miejsce śmierci

2004

Bibliografia
d3417vw

Podziel się opinią

Share

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3417vw
d3417vw
d3417vw