Jedzenie i uczty Jezusa. Kulinarny świat Palestyny pierwszego wieku
Tytuł oryginalny | The Food and Feasts of Jesus |
Rok wydania | 2014 |
Autorzy |
Nowy Testament pełen jest opowieści o tym, jak Jezus jadał w towarzystwie innych ludzi – od wystawnych uczt weselnych, po proste posiłki składające się z chleba i ryb. Jedzenie i uczty Jezusa, zapraszając czytelnika do stołu, pozwala w nowy sposób spojrzeć na życie w czasach biblijnych.
W starożytności przygotowywanie i spożywanie jedzenia wywierały pływ na wszystkie aspekty życia, także na nauczanie Jezusa. Ta książka bada znaczenie rozmaitych posiłków – od wykwintnych świątecznych uczt po proste przekąski spożywane podczas pracy na polu – omawia ich najważniejsze składniki, ujmuje jedzenie w kontekście ówczesnych warunków społeczno-gospodarczych, a także proponuje ponad pięćdziesiąt przystępnych przepisów, aby czytelnicy mogli wyrobić sobie własne zdanie na temat smaków starożytności.
Ta książka, doskonała zarówno do indywidualnej lektury, jak i do studiowania w grupie, zaprasza czytelników do burzliwego świata I wieku, by powąchali, dotknęli i posmakowali jedzenia tej epoki.
Numer ISBN | 978-83-233-3700-3 |
Wymiary | 175x250 |
Gatunek | Książki kucharskie,Historia powszechna |
Oprawa | 1 |
Liczba stron | 224 |
Podziel się opinią
Komentarze