"Japońskie słodycze": Pierwsze zwycięstwo Polski w Gourmand World Cookbook Awards
Książka "Japońskie słodycze" autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek zdobyła pierwsze miejsce w konkursie Gourmand World Cookbook Awards w kategorii kuchnia japońska. Jest to tym bardziej wyjątkowa sytuacja, gdyż pierwszy raz w prawie dwudziestoletniej historii imprezy główna nagroda przypadła dla Polski. "Japońskie słodycze" pokonały w ścisłym finale publikacje z Danii, Japonii, Peru, Singapuru, Francji i USA.
Książka "Japońskie słodycze" autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek zdobyła pierwsze miejsce w konkursie Gourmand World Cookbook Awards w kategorii kuchnia japońska. Jest to tym bardziej wyjątkowa sytuacja, gdyż pierwszy raz w prawie dwudziestoletniej historii imprezy główna nagroda przypadła dla Polski. "Japońskie słodycze" pokonały w ścisłym finale publikacje z Danii, Japonii, Peru, Singapuru, Francji i USA.
Gourmand World Cookbook Awards to jeden z najważniejszych konkursów książki kulinarnej (przepisy, historia kuchni, książki o alkoholach i napojach) nazywany kulinarnymi Oskarami. W 2013 roku do konkursu zgłoszono kilkanaście tysięcy książek z 187 krajów świata. W tym roku impreza odbyła się w Daxing, dynamicznie rozwijającej się dzielnicy Pekinu.