Jak to wypić
Tytuł oryginalny | How to Drink |
Rok wydania | 2009 |
Autorzy |
Powiada się, że życie jest za krótkie, by marnować je na picie niedobrego wina. Warto rozwinąć tę myśl następująco: życie jest za krótkie, by marnować je na picie wina – czy czegokolwiek innego, jeśli już o tym mowa – gdy nie ma się na to ochoty. Nie ma przecież sensu strzelać korkiem szampana z doskonałego rocznika, jeśli ma się ochotę na szklankę cierpkiego młodego wina. A gorąca czekolada z mlekiem podawana – jak we Francji – w śniadaniowej miseczce może być pyszna i odgrywać swoją rolę jedynie podczas mroźnych, ciemnych poranków w środku zimy, kiedy można ogrzać nią dłonie… Dobry napój – właściwy napój serwowany o właściwej porze – nie tylko gasi pragnienie, ale jest też integralną częścią każdego posiłku i przekąski, tak jak kolejna potrawa na talerzu. Łyk płynu pozwala nam dalej delektować się jedzeniem i odwrotnie. Mimo to o napojach często myśli się w oddzieleniu lub zupełnie się je zaniedbuje. Nie powinno tak być. Picie napojów równie dobrych, jak to, co się je, nie jest ani trudne, ani drogie –
wymaga jedynie odrobiny dbałości.
Numer ISBN | 978-83-7731-008-3 |
Wymiary | 145x205 |
Gatunek | Książki kucharskie,Poradniki |
Oprawa | 3 |
Liczba stron | 328 |
Podziel się opinią
Komentarze