Interakcje leków z żywnością
Forma wydania | Książka |
Rok wydania | 2023 |
Autorzy | |
Kategoria | |
Wydawnictwo |
W zastraszającym tempie rośnie na Świecie zjawisko polipragmazji, czyli wielolekowości. W 2010 roku Światowa Organizacja Zdrowia oszacowała, że 50% pacjentów zażywających leki nie stosuje ich zgodnie z zaleceniami. Ocenia się, że interakcje pomiędzy lekami lub lekami a pożywieniem stanowią 3–5% przypadków kończących się hospitalizacją. Dlatego też właściwa edukacja pacjentów co do sposobu zażywania leków wydaje się kluczowa w kontekście sukcesu terapii oraz zachowania jej bezpieczeństwa. Mechanizmy interakcji między lekami, lekiem a suplementem diety czy lekiem a pożywieniem stanowią bardzo złożone i nie zawsze w pełni wyjaśnione zagadnienie. Często są to procesy złożone, wielofazowe, zachodzące na różnych etapach metabolizowania leku w organizmie.
Wciąż za małą uwagę i nacisk kładzie się na potencjalne interakcje między lekiem a pożywieniem – zapominając o tym, że w skutkach może być ono tak samo niebezpieczne jak interakcja lek – lek. Niniejsza monografia, bazując na najświeższych doniesieniach naukowych w sposób kompleksowy i zrozumiały omawia ryzyko osłabienia lub nasilenia działania leku poprzez żywność. Stanowi ważne źródło informacji dla dietetyków, lekarzy i farmaceutów, by pokazać pacjentom, że „nie chodzi o to żeby lek zażyć – ale żeby zażyć go tak, by miał szansę działać”
Numer ISBN | 978-83-01-23071-5 |
Wymiary | 150x235 |
Oprawa | miękka |
Liczba stron | 240 |
Język | polski |
Podziel się opinią
Komentarze