Trwa ładowanie...
d309ibu
10-08-2023 11:26

Interakcje leków z żywnością

książka
Oceń jako pierwszy:
d309ibu
Interakcje leków z żywnością
Forma wydania

Książka

Rok wydania
Autorzy
Kategoria
Wydawnictwo
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

W zastraszającym tempie rośnie na Świecie zjawisko polipragmazji, czyli wielolekowości. W 2010 roku Światowa Organizacja Zdrowia oszacowała, że 50% pacjentów zażywających leki nie stosuje ich zgodnie z zaleceniami. Ocenia się, że interakcje pomiędzy lekami lub lekami a pożywieniem stanowią 3–5% przypadków kończących się hospitalizacją. Dlatego też właściwa edukacja pacjentów co do sposobu zażywania leków wydaje się kluczowa w kontekście sukcesu terapii oraz zachowania jej bezpieczeństwa. Mechanizmy interakcji między lekami, lekiem a suplementem diety czy lekiem a pożywieniem stanowią bardzo złożone i nie zawsze w pełni wyjaśnione zagadnienie. Często są to procesy złożone, wielofazowe, zachodzące na różnych etapach metabolizowania leku w organizmie.
Wciąż za małą uwagę i nacisk kładzie się na potencjalne interakcje między lekiem a pożywieniem – zapominając o tym, że w skutkach może być ono tak samo niebezpieczne jak interakcja lek – lek. Niniejsza monografia, bazując na najświeższych doniesieniach naukowych w sposób kompleksowy i zrozumiały omawia ryzyko osłabienia lub nasilenia działania leku poprzez żywność. Stanowi ważne źródło informacji dla dietetyków, lekarzy i farmaceutów, by pokazać pacjentom, że „nie chodzi o to żeby lek zażyć – ale żeby zażyć go tak, by miał szansę działać”

Interakcje leków z żywnością
Numer ISBN

978-83-01-23071-5

Wymiary

150x235

Oprawa

miękka

Liczba stron

240

Język

polski

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d309ibu
d309ibu
d309ibu
d309ibu