Trwa ładowanie...
d2dx1s4
21-09-2023 13:20

Gotowanie ze Świętą Hildegardą z Bingen. 170 łatwych przepisów

książka
Oceń jako pierwszy:
d2dx1s4
Gotowanie ze Świętą Hildegardą z Bingen. 170 łatwych przepisów
Tytuł oryginalny

Cuisiner avec Hildegarde de Bingen 170 Recettes

Forma wydania

Książka

Rok wydania
Autorzy
Kategoria
Wydawnictwo
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Uciesz się pysznymi, zdrowymi posiłkami
i nie trać czasu w kuchni!

Święta Hildegarda z Bingen – doktor Kościoła, wybitna filozofka, poetka i kompozytorka – jest jedną z najbardziej inspirujących postaci średniowiecznego monastycyzmu. Nie tylko tworzyła wybitne dzieła muzyczne i literackie, lecz także badała wpływ natury na zdrowie człowieka. Jej dzieła z zakresu medycyny, historii naturalnej i ziołolecznictwa nie straciły aktualności do dziś i pomagają wielu osobom na całym świecie.
Marie-France Delpech, która od ponad trzydziestu lat inspiruje się zasadami mniszki z Bingen, wprowadza czytelników w podstawy diety, dzieli się praktycznymi poradami oraz przepisami dopasowanymi do pór roku i pomaga ułożyć codzienny jadłospis.
Chcesz odzyskać dobre samopoczucie, zacząć odżywiać się zdrowiej i czuć się dobrze ze sobą? W tej książce znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz, żeby zadbać o swoje ciało i duszę.

MARIE-FRANCE DELPECH – z wykształcenia pielęgniarka. Wraz z mężem i dziećmi prowadzi firmę Les Jardins de Sainte Hildegarde (Ogrody św. Hildegardy), której celem jest promowanie wiedzy o Hildegardzie z Bingen.

Co średniowieczna mniszka ma wspólnego ze światem w XXI wieku? Co może nam dziś zaoferować? Kanonizowana w 2012 roku, jest czwartą kobietą w historii, którą papież ogłosił doktorem Kościoła. Benedykt XVI powiedział wówczas: „Bóg objawił Hildegardzie z Bingen dary stworzenia. W stworzeniu ujrzała całą farmakopeę Boga: rozwinęła ją w medycynę – naukę, która wciąż budzi zainteresowanie”. W swoich wizjach św. Hildegarda otrzymała boskie objawienia na temat chorób, ich leczenia i związku ze środowiskiem oraz naturą. Dlatego jej pisma nie straciły na aktualności! Hildegarda może wkroczyć w naszą codzienność poprzez pisma duchowe, muzykę lub lekarstwa. Do naszego życia weszła przez drzwi kuchenne!
FRAGMENT

Panisse
250 g ekologicznej mąki z ciecierzycy
sól ziołowa św. Hildegardy
3 łyżki curry
olej słonecznikowy
1 l wody
Wodę posolić i zagotować. Do wrzątku wsypać mąkę, gotować przez 10 minut, cały czas mieszając.
Przelać ciasto do silikonowej formy i pozostawić do ostygnięcia.
Wyjąć ciasto, pokroić je w plastry. Posypać każdy z obu stron curry. Smażyć na oleju. Podawać gorące z przyprawioną sałatką z rukoli.

Gotowanie ze Świętą Hildegardą z Bingen. 170 łatwych przepisów
Numer ISBN

978-83-67742-21-4

Wymiary

160x230

Oprawa

miękka ze skrzydełkami

Liczba stron

208

Język

polski

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2dx1s4
d2dx1s4
d2dx1s4
d2dx1s4
d2dx1s4

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj