Trwa ładowanie...
d4gpnw4
15-04-2010 00:00

Gotowane warzywa i sałatki

książka
Oceń jako pierwszy:
d4gpnw4
Gotowane warzywa i sałatki
Autorzy
Inne
Źródło: Inne

Korzenie, bulwy, cebulki, łodygi, liście, kwiatostany i owoce - prawdziwe bogactwo aromatów, a przede wszystkim nieocenionych witamin w naturalnej, łatwo przyswajalnej postaci, soli mineralnych i mikroelementów.

Bez warzyw trudno dzisiaj wyobrazić sobie smakowicie zastawiony stół. Są nie tylko nieocenionym dodatkiem smakowym do najwykwintniejszych potraw, ale także dekoracją - w zdecydowanej większości - jadalną.

Bogactwo form przekłada się wprost na bogactwo możliwości ich wykorzystania, czego kolejna pozycja z serii Małe kulinaria jest znakomitym przykładem.

Warto przypomnieć, że w naszym - głównie mięsożernym - kraju warzywa zadomowiły się dopiero w XVI wieku, za sprawą księżniczki Bony z mediolańskiego rodu Sforza d'Aragona, drugiej żony Zygmunta I Starego. Sporo wody musiała jednak przetoczyć Wisła, płynąca opodal wawelskich ogrodów, zanim sztuka ich uprawy, trafiła pod strzechy, a sposoby przetwarzania i przechowywania stały się na tyle powszechne i oczywiste, że prekursorskie zasługi mediolańskiej księżniczki poszły w niepamięć.

Gotowane warzywa i sałatki
Numer ISBN

978-83-602-2267-6

Wymiary

110x180

Gatunek

Książki kucharskie

Oprawa

1

Liczba stron

128

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4gpnw4
d4gpnw4
d4gpnw4