Francuska oberża
Tytuł oryginalny | L'Auberge |
Rok wydania | 2011 |
Autorzy |
Para młodych Anglików kupuje oberżę w gminie Fogas, we francuskich Pirenejach. Lorna jest kucharką w szkolnej stołówce, a Paul informatykiem. Urzeczeni wizją życia we Francji, postanawiają rzucić pracę i podjąć ryzykowne przedsięwzięcie, jakim jest prowadzenie restauracji i pokojów gościnnych. Nie wiedzą, że na oberżę miał chrapkę miejscowy mer, Serge Papon, który chciał, aby nabył ją jego szwagier. Ponieważ nie może on otwarcie wystąpić przeciwko nowym właścicielom, planuje intrygę, która ma na celu przejęcie budynku. Manipulując przepisami, skłania swojego zastępcę, aby wystąpił z nakazem przeprowadzenia w nim inspekcji przeciwpożarowej i sanitarnej. Tymczasem oberża jest w fatalnym stanie, a warunki pogodowe - zima w Pirenejach - nie poprawiają sytuacji. Paul i Lorna w efekcie kontroli dostają nakaz zamknięcia interesu, co grozi im bankructwem. Kiedy już rozważają wystawienie oberży na sprzedaż, w sprawę angażują się mieszkańcy gminy, którzy pomagają Anglikom w remoncie i uzyskaniu dotacji z Unii
Europejskiej. Za nowymi właścicielami oberży opowiada się też umierająca żona mera, który pod jej wpływem zmienia zdanie i ułatwia Paulowi i Lornie załatwienie formalności koniecznych do ponownego otwarcia interesu.
Numer ISBN | 978-83-7799-024-7 |
Wymiary | 125x200 |
Gatunek | Powieści i opowiadania |
Oprawa | 3 |
Liczba stron | 256 |
Podziel się opinią
Komentarze