Trwa ładowanie...
d3cbofa
06-06-2013 00:00

Dzika kuchnia

książka
Oceń jako pierwszy:
d3cbofa
Dzika kuchnia
Rok wydania
Autorzy
Inne
Źródło: Inne

Zielnik i książka kucharska w jednym!

To praktyczny przewodnik po ponad dwustu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele, wiele innych. Każdy rozdział wyjaśnia, gdzie szukać danego gatunku i jak go rozpoznać, które części rośliny są jadalne, podaje informacje na temat okresu zbioru, substancji czynnych i właściwości farmakologicznych rośliny, a także jej tradycyjnego i współczesnego użytkowania w różnych kulturach.

W książce znalazło się ponad sto przepisów na różnorodne potrawy, między innymi: krupnik z nasion babki, nalewkę z owoców barszczu, pierogi z liśćmi bukowymi, japońskie ciasteczka z bylicą, rosyjskie powidła z czeremchy, czyściec błotny po rzepnicku, piwo łopianowo-mniszkowe, gołąbki zawijane w liście funkii i szwedzką zupę różaną.

Książka, bogato ilustrowana zdjęciami i rycinami, wzbogacona została o pasjonujące zapiski i rozmyślania autora o miejscu człowieka w przyrodzie, zaczerpnięte ze zbioru felietonów W dziką stronę.

Dzika kuchnia
Numer ISBN

978-83-10-12378-7

Wymiary

190x245

Gatunek

Książki kucharskie,Poradniki

Oprawa

6

Liczba stron

320

d3cbofa

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3cbofa
d3cbofa
d3cbofa