Czekolada. Przewodnik po światowych markach czekolady - Chantal Coady
Główny podział rodzajów czekolady jest następujący: czekolada gorzka (zawiera minimum 70% produktów z masy kakaowej), czekolada mleczna (zawartość kakao nie przekracza 50%), czekolada biała (nie zawiera proszku kakaowego) i czekolada deserowa. Oprócz podziału czekolad według rodzajów, możemy wyróżnić setki marek czekolad i czekoladek. Skąd czerpać wiedzę na ten temat? Polecamy specjalistyczny przewodnik.
Przewodnik po światowych markach czekolady zawiera listę najlepszych na świecie producentów czekolady, dokładny opis procesu wytwarzania czekolady, a także profesjonalne porady dotyczące degustacji i oceny jakości czekolady. Piotr Krzciuk twierdzi, że "żadna inna książka którą widziałem, a mam sporą czekoladową bibliotekę, nie przedstawia po polsku tylu producentów czekoladek. Bardzo apetyczne ilustracje".