Czekolada. Nowa harmonia smaku - Rosalba Gioffré
Czekolada dodaje energii, gdyż zawiera teobrominę i kofeinę. Substancje te zwiększają naszą czujność i jednocześnie dodają energii. Ale czy prawdą jest, że czekolada zjedzona przed snem może spowodowac bezsenność i ból główy? Nie do końca. Aby dostarczyć organizmowi tyle kofeiny, co w jednej filiżance kawy, należałoby zjeść przed snem prawie ćwierć kilograma mlecznej czekolady.
Album jest unikalnym na rynku polskim, przepięknie ilustrowanym przewodnikiem po świecie czekoladowych smaków. Jeśli potrzebujesz najlepszego przepisu na tort Sachera, chcesz odkryć tajemnicę pysznego sufletu czekoladowego z wanilią albo zaskoczyć nawet najbardziej wybrednych smakoszy czekoladowymi uszkami z ragoût z królika – oto przed tobą książka o czekoladzie pełna pomysłów na pyszne i wykwintne desery. W jej pierwszej części odnajdziesz mnóstwo ciekawych wiadomości o historii „pokarmu bogów”, związanych z nim zwyczajach oraz nowoczesnych i tradycyjnych technikach jego produkcji, zaś w drugiej oryginalne i zaskakujące przepisy – największe sekrety mistrzów czekolady.
Album oprócz tekstów dotyczących degustacji czekolady, jej drogi z kraju Majów i Azteków do Europy, rodzajów ziarna kakaowego i sposobów ich przygotowania zawiera ponad 70 najlepszych kulinarnych przepisów, w których najważniejsza jest oczywiście czekolada. Dodatkowo ubogaca tę książkę rozdział pełen praktycznych informacji o „czekoladowych” instytucjach: muzeach i ekspozycjach, stowarzyszeniach i szkołach, a także festiwalach i targach.