Trwa ładowanie...

COVID powoduje zaburzenia węchu i smaku. Jest na to sposób

W wyniku COVID wiele osób całkowicie lub częściowo straciło smak i węch. Podobne problemy pojawiają się także przy innych chorobach, ale nigdy jeszcze skala zjawiska nie była tak szeroka. Brytyjczycy przygotowali ogólnodostępne narzędzie, które ma pomóc zniwelować przykry objaw.
Share
W wyniku COVID wiele osób cierpi na zaburzenia smaku
W wyniku COVID wiele osób cierpi na zaburzenia smaku Źródło: Pexels, Fot: Uriel Mont
d1re1hd

Ponad 120 milionów ludzi zostało zarażonych COVID-19, a 65 proc. z nich cierpiało na zaburzenia węchu, które nie zawsze ustają wraz końcem choroby. Z myślą o nich Brytyjczycy stworzyli specjalną książkę kucharską. Przepisy w niej zawarte zostały przygotowane przez szefów kuchni w konsultacji z ekspertami z Centrum Studiów Zmysłów.

Publikacja została opracowana przez współzałożycieli fundacji Life Kitchen (Kuchnia Życia): Ryana Rileya i Kimberleya Duke'a i jest za darmo udostępniana w sieci. W książce znalazły się specjalne przepisy, które w bezpieczny sposób mają pobudzić uszkodzone przez chorobę receptory węchu.

Zobacz: Nowe obostrzenia to jeszcze mało? Polakom dostało się od profesor Sieroń

"To może potrwać, zanim zmysły węchu wyregulują nowe, regenerujące się receptory, aby ponownie nauczyć się kodu" - tłumaczy profesor Barry Smith. Jednak książka "Taste and Flavour" ("Smak i aromat") to kompendium wiedzy kulinarnej dla osób dotkniętych parosmią (zaburzeniami węchu), fantosmią (mających omamy węchowe) lub też anosmią (utratą węchu), która ma ten proces przyspieszyć i uprzyjemnić.

d1re1hd

"Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy z tego, że to węch odpowiada w głównej mierze za to, co nazywamy smakami" - wyjaśnia Smith. Ponadto dla odbioru potrawy ważne są także jej temperatura, tekstura i twardość. Tworząc przepisy, autorzy książki przywiązywali więc szczególną uwagę, by każda proponowana przez nich potrawa miała atrakcyjną konsystencję, temperaturę i apetyczny wygląd.

Autorzy książki już wcześniej prowadzili warsztaty dla osób, które straciły smak w wyniku chemioterapii. Mama Ryana Rileya przez dwa lata toczyła walkę z rakiem i to jej problemy skłoniły szefa kuchni do pochylenia się nad tematem i założenia fundacji.

W książce znajdują się pomysły na przekąski, pełnowartościowe obiady, a także desery. Wszystkie są do pobrania za darmo tutaj (publikacja w języku angielskim).

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d1re1hd

Podziel się opinią

Share
d1re1hd
d1re1hd