Trwa ładowanie...

COVID powoduje zaburzenia węchu i smaku. Jest na to sposób

W wyniku COVID wiele osób całkowicie lub częściowo straciło smak i węch. Podobne problemy pojawiają się także przy innych chorobach, ale nigdy jeszcze skala zjawiska nie była tak szeroka. Brytyjczycy przygotowali ogólnodostępne narzędzie, które ma pomóc zniwelować przykry objaw.

W wyniku COVID wiele osób cierpi na zaburzenia smaku
W wyniku COVID wiele osób cierpi na zaburzenia smaku Źródło: Pexels, fot: Uriel Mont
d4cqfze
d4cqfze

Ponad 120 milionów ludzi zostało zarażonych COVID-19, a 65 proc. z nich cierpiało na zaburzenia węchu, które nie zawsze ustają wraz końcem choroby. Z myślą o nich Brytyjczycy stworzyli specjalną książkę kucharską. Przepisy w niej zawarte zostały przygotowane przez szefów kuchni w konsultacji z ekspertami z Centrum Studiów Zmysłów.

Publikacja została opracowana przez współzałożycieli fundacji Life Kitchen (Kuchnia Życia): Ryana Rileya i Kimberleya Duke'a i jest za darmo udostępniana w sieci. W książce znalazły się specjalne przepisy, które w bezpieczny sposób mają pobudzić uszkodzone przez chorobę receptory węchu.

Zobacz: Nowe obostrzenia to jeszcze mało? Polakom dostało się od profesor Sieroń

"To może potrwać, zanim zmysły węchu wyregulują nowe, regenerujące się receptory, aby ponownie nauczyć się kodu" - tłumaczy profesor Barry Smith. Jednak książka "Taste and Flavour" ("Smak i aromat") to kompendium wiedzy kulinarnej dla osób dotkniętych parosmią (zaburzeniami węchu), fantosmią (mających omamy węchowe) lub też anosmią (utratą węchu), która ma ten proces przyspieszyć i uprzyjemnić.

d4cqfze

"Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy z tego, że to węch odpowiada w głównej mierze za to, co nazywamy smakami" - wyjaśnia Smith. Ponadto dla odbioru potrawy ważne są także jej temperatura, tekstura i twardość. Tworząc przepisy, autorzy książki przywiązywali więc szczególną uwagę, by każda proponowana przez nich potrawa miała atrakcyjną konsystencję, temperaturę i apetyczny wygląd.

Autorzy książki już wcześniej prowadzili warsztaty dla osób, które straciły smak w wyniku chemioterapii. Mama Ryana Rileya przez dwa lata toczyła walkę z rakiem i to jej problemy skłoniły szefa kuchni do pochylenia się nad tematem i założenia fundacji.

W książce znajdują się pomysły na przekąski, pełnowartościowe obiady, a także desery. Wszystkie są do pobrania za darmo tutaj (publikacja w języku angielskim).

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d4cqfze
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4cqfze

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj