COVID powoduje zaburzenia węchu i smaku. Jest na to sposób

W wyniku COVID wiele osób całkowicie lub częściowo straciło smak i węch. Podobne problemy pojawiają się także przy innych chorobach, ale nigdy jeszcze skala zjawiska nie była tak szeroka. Brytyjczycy przygotowali ogólnodostępne narzędzie, które ma pomóc zniwelować przykry objaw.

W wyniku covid wiele osób cierpi na zaburzenia smakuW wyniku COVID wiele osób cierpi na zaburzenia smaku
Źródło zdjęć: © Pexels | Uriel Mont
oprac.  MAM

Ponad 120 milionów ludzi zostało zarażonych COVID-19, a 65 proc. z nich cierpiało na zaburzenia węchu, które nie zawsze ustają wraz końcem choroby. Z myślą o nich Brytyjczycy stworzyli specjalną książkę kucharską. Przepisy w niej zawarte zostały przygotowane przez szefów kuchni w konsultacji z ekspertami z Centrum Studiów Zmysłów.

Publikacja została opracowana przez współzałożycieli fundacji Life Kitchen (Kuchnia Życia): Ryana Rileya i Kimberleya Duke'a i jest za darmo udostępniana w sieci. W książce znalazły się specjalne przepisy, które w bezpieczny sposób mają pobudzić uszkodzone przez chorobę receptory węchu.

Zobacz: Nowe obostrzenia to jeszcze mało? Polakom dostało się od profesor Sieroń

"To może potrwać, zanim zmysły węchu wyregulują nowe, regenerujące się receptory, aby ponownie nauczyć się kodu" - tłumaczy profesor Barry Smith. Jednak książka "Taste and Flavour" ("Smak i aromat") to kompendium wiedzy kulinarnej dla osób dotkniętych parosmią (zaburzeniami węchu), fantosmią (mających omamy węchowe) lub też anosmią (utratą węchu), która ma ten proces przyspieszyć i uprzyjemnić.

"Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy z tego, że to węch odpowiada w głównej mierze za to, co nazywamy smakami" - wyjaśnia Smith. Ponadto dla odbioru potrawy ważne są także jej temperatura, tekstura i twardość. Tworząc przepisy, autorzy książki przywiązywali więc szczególną uwagę, by każda proponowana przez nich potrawa miała atrakcyjną konsystencję, temperaturę i apetyczny wygląd.

Autorzy książki już wcześniej prowadzili warsztaty dla osób, które straciły smak w wyniku chemioterapii. Mama Ryana Rileya przez dwa lata toczyła walkę z rakiem i to jej problemy skłoniły szefa kuchni do pochylenia się nad tematem i założenia fundacji.

W książce znajdują się pomysły na przekąski, pełnowartościowe obiady, a także desery. Wszystkie są do pobrania za darmo tutaj (publikacja w języku angielskim).

Wybrane dla Ciebie

Po "Harrym Potterze" zaczęła pisać kryminały. Nie chciała, żeby ktoś się dowiedział
Po "Harrym Potterze" zaczęła pisać kryminały. Nie chciała, żeby ktoś się dowiedział
Wspomnienia sekretarki Hitlera. "Do końca będę czuła się współwinna"
Wspomnienia sekretarki Hitlera. "Do końca będę czuła się współwinna"
Kożuchowska czyta arcydzieło. "Wymagało to ode mnie pokory"
Kożuchowska czyta arcydzieło. "Wymagało to ode mnie pokory"
Stała się hitem 40 lat po premierze. Wśród jej fanów jest Tom Hanks
Stała się hitem 40 lat po premierze. Wśród jej fanów jest Tom Hanks
PRL, Wojsko i Jarocin. Fani kryminałów będą zachwyceni
PRL, Wojsko i Jarocin. Fani kryminałów będą zachwyceni
Zmarł w samotności. Opisuje, co działo się przed śmiercią aktora
Zmarł w samotności. Opisuje, co działo się przed śmiercią aktora
Jeden z hitowych audioseriali powraca. Drugi sezon "Symbiozy" już dostępny w Audiotece
Jeden z hitowych audioseriali powraca. Drugi sezon "Symbiozy" już dostępny w Audiotece
Rozkochał, zabił i okradł trzy kobiety. Napisała o nim książkę
Rozkochał, zabił i okradł trzy kobiety. Napisała o nim książkę
Wydawnictwo oficjalnie przeprasza synów Kory za jej biografię
Wydawnictwo oficjalnie przeprasza synów Kory za jej biografię
Planował zamach na cara, skazano go na 15 lat katorgi. Wrócił do Polski bez syna i ciężarnej żony
Planował zamach na cara, skazano go na 15 lat katorgi. Wrócił do Polski bez syna i ciężarnej żony
Rząd Tuska ignoruje apel. Chce przyjąć prawo niekorzystne dla Polski
Rząd Tuska ignoruje apel. Chce przyjąć prawo niekorzystne dla Polski
"Czarolina – 6. Tajemnice wyspy": Niebezpieczne eksperymenty [RECENZJA]
"Czarolina – 6. Tajemnice wyspy": Niebezpieczne eksperymenty [RECENZJA]