Chanuka w muzeum POLIN. Żydowska kuchnia na wystawie i na stole
Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN zaprasza w ten weekend na finisaż wystawy "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna". W programie, poza zwiedzaniem, także chanukowa kolacja szabatowa, kulinarne zwiedzanie z degustacją oraz warsztaty kulinarne.
Chanuka, nazywana także Świętem Świateł lub Świętem Ognia, przypada w tym roku w dniach 18-25 grudnia i jest jednym z najpiękniejszych żydowskich świąt. Upamiętnia zwycięstwo uciskanych Żydów nad agresorami z dynastii Selucydów, próbującymi narzucić im swoją kulturę i religię. Święto upamiętnia także cudowne rozmnożenie oliwy, potrzebnej do zapalenia światła w Świątyni.
W związku ze zbliżającą się Chanuką Muzeum POLIN w Warszawie zaprasza w weekend 9-11 grudnia (piątek- niedziela) na bogaty program artystyczny i kulinarny.
Przede wszystkim warto zwiedzić w ten weekend kończącą się już wystawę "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna", która w atrakcyjny sposób przedstawia charakterystyczne potrawy, sposoby ich przyrządzania, pochodzenie i znaczenie. Odnajduje wiele elementów wspólnych tradycyjnej kuchni polskiej i żydowskiej. I pokazuje, że stół to doskonała platforma spotkania i dialogu kultur, o czym przekonało się już ponad 80 tysięcy zwiedzających ekspozycję.
Kultura kulinarna jest bardzo istotnym elementem żydowskiej tożsamości: umacnia poczucie przynależności do wspólnoty, a jednocześnie stanowi wyznacznik odrębności. Kształtowała się na przestrzeni tysiącleci w różnych szerokościach geograficznych i dlatego jest dziś tak bardzo różnorodna. Wystawa "Od kuchni" ukazuje tę złożoność.
Wystawa prezentuje obiekty, zdjęcia, a nawet gotowe przepisy na dania. Towarzyszą im wywiady z ekspertami kulinarnymi, historykami i osobami, których działania w praktyce wiążą się z żydowską kuchnią. Wszystkie rozwijają główne idee ekspozycji podzielonej tematycznie na: Tradycję, Diasporę, Nowoczesność i Wspomnienia.
Co jeszcze w weekend 9-11 grudnia? Uroczysta, chanukowa kolacja szabatowa w holu muzeum (9 grudnia); kulinarne spacery z degustacją potraw (10 i 11 grudnia); oprowadzania kuratorskie, a także słodkie obchody Chanuki z rodzinnymi warsztatami kulinarnymi, muzealno-kulinarną grą terenową w przestrzeniach muzeum oraz smakowaniem pączków (10 grudnia).
Muzeum zaprasza również widzów do stołu przygotowanego przez kolektyw osób migranckich i uchodźczych Słuszna Strawa/Kobiety Wędrowne, aby wyrazić solidarność z osobami szukającymi schronienia w Polsce (niedziela, 11 grudnia, godz. 18:00).
SZCZEGÓŁOWY PROGRAM
Więcej informacji o żydowskim święcie Chanuka oraz pełny program towarzyszący finisażowi wystawy "Od kuchni" dostępne na stronie: Finisaż wystawy "Od kuchni" – święto Chanuki | Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN w Warszawie
Program dla dzieci: Rodzinna Chanuka | Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN w Warszawie
Program dla dzieci w języku ukraińskim: Родинна Ханука | Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN w Warszawie
Sebastian Łupak, dziennikarz Wirtualnej Polski