Trwa ładowanie...

Chanuka w muzeum POLIN. Żydowska kuchnia na wystawie i na stole

Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN zaprasza w ten weekend na finisaż wystawy "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna". W programie, poza zwiedzaniem, także chanukowa kolacja szabatowa, kulinarne zwiedzanie z degustacją oraz warsztaty kulinarne.

Żydowskie potrawy z muzeum POLINŻydowskie potrawy z muzeum POLINŹródło: Materiały prasowe, fot: MACIEK JAZWIECKI
d34tyiz

Chanuka, nazywana także Świętem Świateł lub Świętem Ognia, przypada w tym roku w dniach 18-25 grudnia i jest jednym z najpiękniejszych żydowskich świąt. Upamiętnia zwycięstwo uciskanych Żydów nad agresorami z dynastii Selucydów, próbującymi narzucić im swoją kulturę i religię. Święto upamiętnia także cudowne rozmnożenie oliwy, potrzebnej do zapalenia światła w Świątyni. 

W związku ze zbliżającą się Chanuką Muzeum POLIN w Warszawie zaprasza w weekend 9-11 grudnia (piątek- niedziela) na bogaty program artystyczny i kulinarny.

Przede wszystkim warto zwiedzić w ten weekend kończącą się już wystawę "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna", która w atrakcyjny sposób przedstawia charakterystyczne potrawy, sposoby ich przyrządzania, pochodzenie i znaczenie. Odnajduje wiele elementów wspólnych tradycyjnej kuchni polskiej i żydowskiej. I pokazuje, że stół to doskonała platforma spotkania i dialogu kultur, o czym przekonało się już ponad 80 tysięcy zwiedzających ekspozycję.

d34tyiz

Kultura kulinarna jest bardzo istotnym elementem żydowskiej tożsamości: umacnia poczucie przynależności do wspólnoty, a jednocześnie stanowi wyznacznik odrębności. Kształtowała się na przestrzeni tysiącleci w różnych szerokościach geograficznych i dlatego jest dziś tak bardzo różnorodna. Wystawa "Od kuchni" ukazuje tę złożoność.

Wystawa prezentuje obiekty, zdjęcia, a nawet gotowe przepisy na dania. Towarzyszą im wywiady z ekspertami kulinarnymi, historykami i osobami, których działania w praktyce wiążą się z żydowską kuchnią. Wszystkie rozwijają główne idee ekspozycji podzielonej tematycznie na: Tradycję, Diasporę, Nowoczesność i Wspomnienia.

a Materiały prasowe
Wystawa Od kuchniŹródło: Materiały prasowe

Co jeszcze w weekend 9-11 grudnia? Uroczysta, chanukowa kolacja szabatowa w holu muzeum (9 grudnia); kulinarne spacery z degustacją potraw (10 i 11 grudnia); oprowadzania kuratorskie, a także słodkie obchody Chanuki z rodzinnymi warsztatami kulinarnymi, muzealno-kulinarną grą terenową w przestrzeniach muzeum oraz smakowaniem pączków (10 grudnia).

d34tyiz

Muzeum zaprasza również widzów do stołu przygotowanego przez kolektyw osób migranckich i uchodźczych Słuszna Strawa/Kobiety Wędrowne, aby wyrazić solidarność z osobami szukającymi schronienia w Polsce (niedziela, 11 grudnia, godz. 18:00).

SZCZEGÓŁOWY PROGRAM

Więcej informacji o żydowskim święcie Chanuka oraz pełny program towarzyszący finisażowi wystawy "Od kuchni" dostępne na stronie: Finisaż wystawy "Od kuchni" – święto Chanuki | Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN w Warszawie

Sebastian Łupak, dziennikarz Wirtualnej Polski

d34tyiz
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d34tyiz