Cały ten cukier
Tytuł oryginalny | That Sugar Book |
Rok wydania | 2015 |
Autorzy | |
Wydawnictwo |
Kiedy Damon Gameau, australijski aktor i filmowiec, poznał kobietę, dla której jego serce zabiło mocniej, chciał zrobić na niej dobre wrażenie. Postanowił doprowadzić się do porządku i dlatego znacznie ograniczył spożycie cukru. Zanim się obejrzał, stał się szczuplejszy, sprawniejszy, spokojniejszy i szczęśliwszy. A także dociekliwy. Zastanawiało go, jak to możliwe, że usunięcie cukru z diety tak wyraźnie wpłynęło na jego zdrowie i samopoczucie. Postanowił przeprowadzić na sobie eksperyment i zarejestrować jego przebieg kamerą. Założył, że przez 60 dni będzie codziennie zjadał tyle cukru, ile mieści się w 40 łyżeczkach do herbaty. Do tego cukier ten miał pochodzić wyłącznie z pokarmów uchodzących za „zdrowe”, takich jak batoniki zbożowe, płatki śniadaniowe, niskotłuszczowe jogurty, soki czy koktajle owocowe.**
Rezultaty były zdumiewające. Choć Damon dostarczał organizmowi tyle samo kalorii co przed eksperymentem, w jego trakcie przytył o blisko 9 kilogramów w ciągu 60 dni. Po zaledwie kilku tygodniach stwierdzono u niego pierwsze objawy stłuszczenia wątroby. Lekarze, którzy monitorowali stan jego zdrowia w trakcie eksperymentu, ostrzegli, że jest na prostej drodze ku otyłości, cukrzycy i chorobom serca. Żeby zrozumieć, dlaczego i jakie szkody cukier wyrządza w ciele człowieka, Damon wyprawił się nawet za ocean, do Stanów Zjednoczonych. Rozmawiał z producentami żywności, ekspertami ds. zdrowia i zwykłymi ludźmi, konsumentami cukru. Odkrył, że 80% produktów dostępnych na półkach supermarketów zawiera cukier i dowiedział się, że przez nadmierne spożycie tej substancji aż 5,5 miliona Australijczyków cierpi na niealkoholowe stłuszczenie wątroby.
Książka „Cały ten cukier” to relacja z eksperymentu i podróży Damona, w której autor rzuca światło na podstępy, którymi posługuje się przemysł spożywczy, wytwarzając, a następnie sprzedając nam swoje wyroby. Ujawnia, że branża ze sobą współpracuje i że jest bardzo zdeterminowana, by utrzymać status quo, czyli nie dopuścić do zmniejszenia konsumpcji cukru na świecie, mimo że dolegliwości wynikające z jego nadmiernego spożycia zbierają coraz obfitsze żniwa. Ponadto udziela szeregu wyrozumiałych rad dla tych, którzy chcą zerwać ze słodkim nałogiem, wskazuje produkty żywnościowe, których warto unikać, wyjaśnia, jak robić zakupy i czytać etykiety, a także radzi, jak przyrządzać zdrowe dania wolne od cukru – książka zawiera ponad trzydzieści przepisów na pyszne, pożywne i łatwe w przygotowaniu potrawy.
Numer ISBN | 978-83-61463-16-0 |
Wymiary | 155x220 |
Gatunek | Literatura popularnonaukowa,Medycyna, zdrowie, diety |
Oprawa | 1 |
Liczba stron | 240 |
Podziel się opinią
Komentarze