Bułgaria na talerzu
Autorzy |
Ta książka pokazuje Bułgarię od kuchni, jakiej nie zobaczymy zza szyb autokaru! Wakacje w Słonecznym Brzegu zmieniły niegdyś życie autorki, która dziś odwiedza ten kraj już nie jako turystka, lecz członek bułgarskiej rodziny. Jej mąż, fotografik, jest autorem zdjęć m.in. do tej książki, język bułgarski stał się językiem ich dzieci, a na stole obok pierogów z kapustą gości banica. Zaprezentowane tu przepisy pochodzą głównie z kuchni autorki. Nie zabrakło sałatki szopskiej i taratora (bałkański chłodnik), których smak zna każdy turysta opuszczający Bułgarię. Wśród dań są sałatki, przysmaki z papryki, bakłażana, ryb, owoców morza i mięs, desery. Kulinarnej podróży towarzyszą ciekawostki o kraju, kulturze i zwyczajach Bułgarów.
Numer ISBN | 978-83-247-1205-2 |
Wymiary | 225x230 |
Gatunek | Książki kucharskie |
Oprawa | 1 |
Liczba stron | 120 |
Podziel się opinią
Komentarze