Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu
| Forma wydania | Książka |
| Rok wydania | 2015 |
| Autorzy | |
| Kategoria | |
| Wydawnictwo |
Jest to nowoczesny podręcznik akademicki. w którym omówiono podstawowe składniki odżywcze. witaminy i składniki mineralne oraz ich przemiany w organizmie. Przedstawiono też główne grupy produktów żywnościowych. ich wartość odżywczą, występowanie i pożądaną wielkość spożycia. Cenne jest uwzględnienie problemu interakcji witamin z lekami. Szczególną uwagę zwrócono na racjonalny sposób odżywiania się różnych grup ludności. metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia oraz rolę dietetyki w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Jeden z rozdziałów poświęcono różnym rodzajom stosowanych diet oraz alternatywnym sposobom żywienia. Publikacja jest przeznaczona dla studentów wydziałów farmaceutycznych oraz nauki o zdrowiu uniwersytetów medycznych, a także innych uczelni (np. uczelni rolniczych), które w swych programach nauczania uwzględniają naukę o żywności i żywieniu.
| Numer ISBN | 978-83-200-3603-9 |
| Wymiary | 165x235 |
| Oprawa | miękka |
| Liczba stron | 466 |
| Język | polski |
Podziel się opinią
Komentarze