Aromaty i przyprawy
Autorzy |
Świat aromatów i przypraw - Po prostu dobry smak.
Sekret dobrej kuchni tkwi w przyprawach i w aromacie. Pikantny i cierpki, ostry, słodko-kwaśny, a może z akcentem regionalnym, śródziemnomorskim albo azjatyckim – efekt końcowy zawsze zależy od właściwie dobranych składników przyprawowych! Dzięki nim w najrozmaitszy sposób można modyfikować przepisy podstawowe i uszlachetniać smak zupełnie prostych potraw. Hans Gerlach ukazuje w swojej książce pt. „Przyprawy i aromaty” na czym naprawdę polega sztuka przyprawiania. Biorąc za punkt wyjścia sześć kategorii aromatyczno-smakowych: ognista, łagodna, orzeźwiająca, ziemista i słodka, wyjaśnia, w jaki sposób proste potrawy dostarczają nowych doznań smakowych dzięki najróżniejszym przyprawom. Ponad 170 prostych przepisów ukazuje cały wachlarz możliwości i zachęca do używania gałki muszkatołowej, kolendry etc. nawet tych, którzy w kuchni stawiają pierwsze kroki. Książka ponadto zawiera: rzeczowe opisy najważniejszych przypraw i aromatów, wskazówki dotyczące przyprawiania ryb, mięsa, warzyw, ziemniaków i ryżu oraz
pomysły na wyrafinowane, własnoręcznie sporządzane mieszanki przyprawowe.
Numer ISBN | 978-3-86380-022-2 |
Wymiary | 265x235 |
Gatunek | Kultura i sztuka |
Oprawa | 6 |
Liczba stron | 160 |
Podziel się opinią
Komentarze