Armenia od kuchni
| Rok wydania | 2009 |
| Autorzy | |
| Wydawnictwo |
Ormianie twierdzą, że ich kuchnia to poemat, w którym każda linijka ma swój aromat. Opinię tę potwierdzają odwiedzający ten kraj turyści. Niezwykle aromatyczna, egzotyczna i wykwintna kuchnia ormiańska należy do najlepszych na Kaukazie. Tradycje kulinarne Armenii sięgają 3 tysięcy lat. Na przestrzeni dziejów obszar między Morzem Czarnym a Morzem Kaspijskim był zamieszkiwany przez wielkie cywilizacje: Persów, Greków, Rzymian, Arabów i Turków. Ścierały się tam różne wpływy, również kulinarne, a ich ślady można znaleźć w dzisiejszej kuchni tego kraju. Kuchnia ormiańska jest bardzo urozmaicona, przede wszystkim dzięki wykorzystaniu różnorodnych warzyw, owoców i aromatycznych ziół. Starożytna Armenia to ojczyzna winorośli, pszenicy, granatowca, głogu, derenia, pigwy, czereśni, jabłoni, gruszy, śliwy, figowca i wielu innych roślin, które początkowo występowały tu w stanie dzikim, a dziś są uprawiane także w innych krajach. Grecki historyk Strabon pisał o Armenii, że „[...] jest to kraina pełna zboża, wiecznie
zielonych drzew, obfitująca w sady i wino”. Owoce, warzywa i różnego rodzaju zielenina to pożywienie bogate w witaminy, a to powoduje, że mieszkańcy Armenii, zwłaszcza terenów górskich, cieszą się długowiecznością. Najpopularniejszymi daniami ormiańskimi są szaszłyki i gołąbki w liściach winogron. Zachęcamy jednak Państwa do wypróbowania wszystkich przepisów.
| Numer ISBN | 83-7250-188-2 |
| Wymiary | 160x215 |
| Gatunek | Książki kucharskie |
| Oprawa | 6 |
| Liczba stron | 104 |
Podziel się opinią
Komentarze