Antropologia praktyk kulinarnych. Szkice
Rok wydania | 2012 |
Autorzy |
Ta interesująca publikacja przedstawia czytelnikowi wybrane socjologiczne interpretacje jedzenia. Czynność spożywania posiłków bywa bardzo często łączona z otaczającą nas kulturą czy religią, a swoje odzwierciedlenie znajduje w licznych dziełach literackich, teatralnych czy filmowych, a nawet filozoficznych.
Książka jest zbiorem szkiców, których autorzy prezentują kontekst religijny oraz filozoficzny jedzenia, dzieje jedzenia oraz jego rolę np. w procesach modernizacyjnych, kwestie ideologiczne związane ze spożywaniem określonych potraw czy uprawianiem konkretnych praktyk kulinarnych, a nawet podejmują próbę ukazania jedzenia przez pryzmat konstruowania tożsamości zbiorowych. Książka z pewnością zainteresuje socjologów, psychologów, ale również może zainspirować historyków czy kulturoznawców.
Numer ISBN | 978-83-235-0845-8 |
Wymiary | 140x240 |
Gatunek | Książki kucharskie,Humanistyka,Kulturoznawstwo i antropologia,Socjologia |
Oprawa | 1 |
Liczba stron | 360 |
Podziel się opinią
Komentarze