Trwa ładowanie...
d2ghv2b
04-02-2020 15:09

4 godziny, by zostać mistrzem nie tylko w kuchni. Totalny poradnik jak żyć i osiągać nieprzeciętne wyniki w dowolnej dziedzinie

książka
Oceń jako pierwszy:
d2ghv2b
4 godziny, by zostać mistrzem nie tylko w kuchni. Totalny poradnik jak żyć i osiągać nieprzeciętne wyniki w dowolnej dziedzinie
Tytuł oryginalny

The 4-Hour Chef: The Simple Path to Cooking Like a Pro, Learning Anything, and Living the Good Life

Forma wydania

Książka

Rok wydania
Autorzy
Kategoria
Wydawnictwo
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Jak by to było, gdybyś mógł osiągnąć światowy poziom w dowolnej dziedzinie w ciągu 6 miesięcy lub nawet w krótszym czasie?

4 godziny, by zostać mistrzem nie tylko w kuchni to coś więcej niż książka kucharska. To podręcznik po świecie szybkiego uczenia się. Przywołując wskazówki i sztuczki zaczerpnięte od szachowych mistrzów, znanych szefów kuchni, profesjonalnych sportowców, sommelierów, supermodelek i wielu innych osób, Tim Ferriss stworzył „książkę kucharską dla ludzi, którzy nie kupują książek kucharskich”, która jest przewodnikiem zarówno po sztuce gotowania, jak i po życiu. Gotowanie jest tu tylko przyczynkiem do zgłębiania istoty procesu uczenia się na poziomie meta, czyli mechanizmu, dzięki któremu da się opanować każdą umiejętność w możliwie najkrótszym czasie. I nieważne, czy chodzi o lepienie pierogów, naukę pływania, czy rzuty za trzy w koszykówce.

Czytając 4 godziny, by zostać mistrzem nie tylko w kuchni, przede wszystkim nauczysz się, jak:

przyswoić sobie wiedzę z 6-miesięcznego kursu gotowania w ciągu 48 godzin,

ugotować niesamowitego okonia morskiego w umywalce w ciągu 20 minut,

przyrządzić rewelacyjną ucztę clambake w kuble na śmieci.

Te same zasady pozwolą ci również:

nauczyć się płynnie mówić po hiszpańsku w ciągu 8 tygodni,

zdobyć rekord świata w tango w ciągu 5 miesięcy,

zrzucić od 10 do nawet 70 kilogramów dzięki diecie Slow-Carb®.

A to dopiero początek…

SZEŚĆ POWODÓW, DLA KTÓRYCH WARTO PRZECZYTAĆ TĘ KSIĄŻKĘ,

NAWET JEŚLI NIENAWIDZI SIĘ GOTOWANIA (TAK JAK TIM FERRISS KIEDYŚ)

#1

DOWIESZ SIĘ, JAK W REKORDOWYM TEMPIE OSIĄGNĄĆ WYSOKI POZIOM UMIEJĘTNOŚCI W DOWOLNEJ DZIEDZINIE.

Można w ciągu pół roku do roku, a nawet w ciągu 6–12 tygodni osiągnąć poziom światowy i znaleźć się w gronie 5 procent najlepszych na świecie specjalistów właściwie w dowolnej dziedzinie. Właśnie o to tak naprawdę chodzi w tej książce – o umiejętność uczenia się. Środkiem do tego celu jest gotowanie.

#2

ODTĄD BĘDZIESZ JEŚĆ (I ŻYĆ) W WYSOKIEJ ROZDZIELCZOŚCI.

Jedzenie było dla mnie tylko dobre albo złe, ciepłe albo zimne, pikantne albo łagodne. Teraz potrafię wychwycić przeróżne subtelności. To tak, jak gdybym zamienił siedmiocalowy czarno-biały odbiornik na telewizor HD - pisze Ferriss.

#3

OSIĄGNIESZ FORMĘ, JAKIEJ W ŻYCIU NIE MIAŁEŚ.

Jeśli zdecydujesz się postępować zgodnie z zaleceniami przedstawionymi w tej książce, nie będziesz musiał myśleć o przestrzeganiu diety, ponieważ została ona tu uwzględniona.

#4

WCALE NIE TRZEBA DUŻO, ŻEBY ZROBIĆ WRAŻENIE.

W ciągu pierwszych 24 godzin pokonasz drogę od przypalonej jajecznicy do osso buco, jednego z najdroższych dań w menu restauracji całego świata.

#5

GOTOWANIE ZWIĘKSZA TWOJE SZANSE NA UDANY ZWIĄZEK.

Jeżeli szukasz sposobu na poprawę jakości swojego życia seksualnego albo chcesz znaleźć i zatrzymać przy sobie tę jedyną właściwą osobę, gotowanie będzie twoim dodatkowym i bardzo istotnym atutem.

#6

TO PO PROSTU DOBRA ZABAWA!

To nie jest podręcznik. Polecam traktować 4 godziny, by zostać mistrzem nie tylko w kuchni raczej jako książkę przygodową – przy czym rodzaj przygody wybierasz sam.

Niniejsza książka jest zmienioną i zaktualizowaną wersją książki 4-godzinny mistrz kuchni (wyd. Laurum, Warszawa 2013).


To lektura dla wszystkich. Przepisy grają tu drugoplanową rolę (choć jest ich tu mnóstwo). Nie sposób w krótkiej recenzji zawrzeć wszystkiego, co chciałabym na jej temat przekazać. Książka ma ponad 600 stron pełnych interesującej treści, ciekawych zdjęć, rysunków, wykresów, tabelek, anegdot, przepisów i bohaterów, których autor spotkał podczas jej pisania.

Można ją czytać jak powieść przygodową, korzystać z niej jak z książki kucharskiej (część przepisów jest pokazana na zdjęciach krok po kroku, nawet te z kuchni molekularnej, a przy każdym z nich jest nazwisko osoby, która zainspirowała autora do przygotowania danej potrawy), nauczyć się chemii, dowiedzieć, jak przetrwać podczas czekania na pomoc po trzęsieniu

ziemi (!), zaparzyć najlepszą na świecie kawę (będąc leniwym), jak opanować klasyki z kuchni światowej (omlet francuski, pieczony kurczak, zupa z zielonego groszku). Ta książka jest po prostu fantastyczna!

- Eliza Mórawska-Kmita, blog whiteplate.com

Czy możliwe jest szybkie przejście od kuchennego zera do bohatera? Od jajecznicy do kuchni molekularnej? Timothy Ferriss uczy nas, czego można się nauczyć, gotując, i jak szybko osiągnąć wysoki poziom umiejętności. Wystarczy wiedzieć, czego się uczyć, a powodzenie gwarantuje wybór dobrego przepisu. Jeśli przepis jest dobry, to nie może nam się nie udać.

Przede wszystkim to jednak książka o tym, czego można się nauczyć przez gotowanie, i o rozwoju osobistym, rozumianym jako uczenie się i dogłębne poznawanie nowej dziedziny, która otwiera nam oczy na nieznany nam wcześniej świat. To jedna z najlepszych książek kulinarnych, jaką mam w mojej kolekcji.

- Kamila Tokarska, blog UgotowanePozamiatane.pl

4 godziny, by zostać mistrzem nie tylko w kuchni. Totalny poradnik jak żyć i osiągać nieprzeciętne wyniki w dowolnej dziedzinie
Numer ISBN

978-83-8087-560-9

Wymiary

187x235

Oprawa

miękka ze skrzydełkami

Liczba stron

656

Język

polski

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ghv2b
d2ghv2b
d2ghv2b
d2ghv2b
d2ghv2b

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj