Extra Virgin - Annie Hawes
Annie Hawes wraz z siostrą kupuje starą rozsypującą się chałupę we Włoszech na zboczu liguryjskiej góry. Muszą się nauczyć nowego życia, poznać zasadę uprawy oliwek i warzyw, adaptować domostwo tak, by choć trochę spełniała ich wcześniejsze wielkomiejskie oczekiwania. A przede wszystkim ustalić zasady współżycia z mieszkańcami wioski. W zapuszczonym ogrodzie, na tarasie ledwie trzymającego się kupy kamiennego domu, wśród lasów oliwnych, wysoko w górach nad Morzem Śródziemnym Annie Hawes wraz z siostrą jedzą nabite na rozmarynowe patyki kiełbaski, piją (nawet za dużo) lokalne wino i przy świetle księżyca rozmyślają, jak wyremontować dom i uporządkować ogród. I niezauważenie zakochują się tym dziwnym i jak dotąd obcym im miejscu. Jak przeżyć, nie umiejąc rozróżnić dzikich odmian warzyw od jadalnych, trujących grzybów od dobrych? Jak wyprodukować oliwę z oliwek i wino z winogron? Jak można przeżyć w zapomnianej przez świat wiosce, gdy wcześniej mieszkało się w wielomilionowym mieście? Jak pogodzić chęć do
swobodnego korzystania z uroków otoczenia, w tym plaży i morza, z konserwatywnymi poglądami sąsiadów? Jak dostosować swe przyzwyczajenia do obcego im stylu picia i jedzenia?