Trwa ładowanie...
dyh8vur
02-03-2015 00:00

Tradycje kulinarne Korei

książka
Oceń jako pierwszy:
dyh8vur
Tradycje kulinarne Korei
Rok wydania
Autorzy
Wydawnictwo
"__wlasne
Źródło: "__wlasne

Kuchnia koreańska przypomina kocioł, do którego różne ludy i plemiona dorzuciły swoje ulubione składniki. Chiński ryż i herbata, mandżurska soja, mongolskie pierogi oraz mocny alkohol destylowany, chilli z Nowego Świata i japońskie sushi. Na przestrzeni wieków mieszały się w owym kotle smaki, zapachy i techniki kulinarne, tworząc niezwykłą kuchnię Kraju Porannej Ciszy. Sztukę kulinarną będącą ogniwem łączącym kontynent azjatycki z Wyspami Japońskimi.

Tradycje kulinarne Korei to nie tylko przewodnik po składnikach, sposobach przygotowywania dań i potrawach, to również książka ukazująca rolę oraz znaczenie kuchni na Półwyspie Koreańskim. Między kartkami pierwszych rękopisów z recepturami, wśród talerzy z ofiarami składanymi przodkom i bogom w ofierze, w bajkach oraz legendach kryje się bowiem historia kultury opowiedziana poprzez jedzenie. Uzupełnieniem książki jest zestaw przepisów na popularne koreańskie dania.

Tradycje kulinarne Korei
Numer ISBN

978-83-60740-89-7

Wymiary

170x245

Gatunek

Książki kucharskie

Oprawa

6

Liczba stron

304

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dyh8vur
dyh8vur
dyh8vur
dyh8vur