Trwa ładowanie...
d3dlcmh
03-02-2020 12:52

Smak kwiatów pomarańczy. Rozmowy o kuchni i kulturze

książka
Oceń jako pierwszy:
d3dlcmh
Smak kwiatów pomarańczy. Rozmowy o kuchni i kulturze
Forma wydania

Książka

Rok wydania
Autorzy
Kategoria
Wydawnictwo
Seria
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Z ilustracjami Mroux

„„Smak kwiatów pomarańczy” to książka, w której patrzymy na świat przez pryzmat kuchni – jej związków ze sztuką, historią, muzyką i architekturą. To kolekcja pięknych kulinarnych wspomnień (chrupiące karczochy we Florencji, tuńczykowe ragù z Palermo, cukierki o smaku kwiatów pomarańczy w Rzymie) oraz ich powiązań ze sztuką (La Brioche Chardina, wiersz Pasoliniego przywołujący wspomnienie zapachu jaśminu i gorącej zupy). Co można zjeść, przemierzając rzymskie uliczki w blasku wschodzącego słońca? Jakie danie przypomina „Wariacje Goldbergowskie”? Jak przez lata zmieniała się rola kobiety w kuchni? W jaki sposób jedzenie wpłynęło na zjednoczenie Włoch? A jak przeobrażenia ostatnich dwudziestu pięciu lat w Polsce wpłynęły na polską kuchnię? Z czego robić chleb, kiedy nie ma mąki? Rozmawiamy o tym, co nas zachwyca, bawi i głęboko porusza. O tym, co jest w jedzeniu – więc także i w życiu – najważniejsze. ”

Autorki

Smak kwiatów pomarańczy. Rozmowy o kuchni i kulturze
Numer ISBN

978-83-8049-729-0

Wymiary

125x205

Oprawa

twarda

Liczba stron

200

Język

polski

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3dlcmh
d3dlcmh
d3dlcmh
d3dlcmh