Trwa ładowanie...
d3psxmi
03-03-2015 00:00

Chłodnictwo. Technologia w piekarni

książka
Oceń jako pierwszy:
d3psxmi
Chłodnictwo. Technologia w piekarni
Tytuł oryginalny

Kältetechnologie in der Bäckerei

Rok wydania
Wydawnictwo
Inne
Źródło: Inne

Jak uniknąć strat jakości? Czy lepiej zamrażać ciasto z garą czy bez gary? Czym są i jak działają polepszacze do głębokiego mrożenia? Co się dzieje z drożdżami podczas mrożenia?

Przez siedem dni w tygodniu, o każdej porze dnia konsument chce mieć dostęp do szerokiej gamy świeżych produktów piekarniczych. Współczesna technologia pozwala rozdzielić czasowo fazy wytwarzania ciasta, garowania oraz wypieku. Najszersze pole manewru daje faza garowania, a największy sukces można osiągnąć dzięki zastosowaniu chłodnictwa.

Książka porusza szereg istotnych zagadnień technologicznych związanych z procesami chłodzenia i mrożenia różnych typów produktów spożywczych (stałych, płynnych, pakowanych, itp.). Ponadto znajdują się w niej informacje oraz wskazówki praktyczne na temat wykorzystania chłodnictwa w przemyśle spożywczym, takie jak:

- wydajność chłodzenia

- działanie chłodni a straty cieplne

- rodzaje urządzeń chłodniczych

– odroczone i przerwane garowaniu oraz technologia półzapieku

– mrożenie szokowe, próżniowe, kriogeniczne, adiabatyczne

– dopasowywanie receptur do potrzeb chłodnictwa

– produkcja drobnego pieczywa żytniego z zastosowaniem chłodnictwa

– analiza rentowności sklepowych stacji wypieku

– zapotrzebowanie mocy chłodniczej i porównywanie kosztów urządzeń chłodniczych

Dzięki zastosowaniu nowych technologii zakłady mają możliwość oferować swoim klientom szeroki asortyment produktów, usprawniać przebieg procesu produkcji, zaś klienci mają pewność zakupu produktów o najwyższej jakości.

Chłodnictwo. Technologia w piekarni
Numer ISBN

978-83-01-18134-5

Wymiary

150x235

Gatunek

Książki kucharskie,Technika i mechanika

Oprawa

6

Liczba stron

440

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3psxmi
d3psxmi
d3psxmi