Dieta Szangri-La
Autorzy |
Dieta Szangri–La jest światowej sławy „autorskim” programem odchudzania autora, profesora psychologii na University of California w Berkeley. Jej praktyczne zalecenia są następujące: wystarczy codziennie spożywać umiarkowane ilości pewnego dość kalorycznego, ale bezsmakowego pokarmu, żeby skutecznie i trwale chudnąć. Nie wymaga to żadnych wyrzeczeń: ani głodzenia się, ani rezygnacji z jakichkolwiek potraw. Jest niemal spełnieniem marzeń o „pigułce odchudzającej", nie budzi też obaw co do skutków zdrowotnych. Mechanizm leżący u jej podstaw polega na utrzymywaniu stałej masy ciała, podobnie jak to się dzieje z temperaturą oraz mnóstwem innych procesów zachodzących w ludzkim organizmie. Wartość „stała", czyli ilość pokarmów, do jakiej nasze ciało dąży, autor nazywa punktem równowagi. Dieta Szangri–La pozwala nabrać spokojnego stosunku do jedzenia – po niedługim czasie jej stosowania znikają napady łakomstwa i obżarstwa, obsesyjne myśli związane z jedzeniem, a także chęć podjadania w nocy. A najważniejsze: nie
wymaga ona zmiany nawyków żywieniowych i w zasadzie żadnego wysiłku. Jest to idealna „dieta dla leniwych". Dzięki jej stosowaniu przestajemy mieć ochotę na bezwartościowe, kaloryczne pokarmy, a zaczynamy mieć apetyt na rzeczy zdrowe.
Numer ISBN | 978-83-11-10787-8 |
Wymiary | 150x210 |
Gatunek | Medycyna, zdrowie, diety |
Oprawa | 1 |
Liczba stron | 176 |
Podziel się opinią
Komentarze