Trwa ładowanie...
recenzja
26-04-2010 16:10

Książka na pewno NIE kulinarna!

Książka na pewno NIE kulinarna!Źródło: Inne
d2yn6qs
d2yn6qs

Co jak co, ale ta miniaturowa, czarna, skromna jak japońska kaligrafia, aczkolwiek jak ona i skomplikowana pozycja, na pewno nie jest książka kucharską. Ci, którzy zaglądają tutaj, szukając kolejnego nowatorskiego przepisu, tudzież metody na łatwe zaimponowanie kulinarnie ułomnej rodzinie, raczej mogą się poczuć zdziwieni. Gdyż ten niewielki tom, kryje w sobie głębię historycznej odsłony Japonii, ale od strony kuchni. Jakby zebrano ze wszystkich wieków wszelakie żołądki, i te biedne i lepiej sytuowane, i zapytano je o zdanie. Coście miały w sobie?

Tak naprawdę nie sięgnąłbym po tę pozycję, gdyby nie to, że 5 stycznia 2007 roku, zmarł wynalazca „zupek chińskich”. Japończyk Momofuku Ando. Kto by pomyślał, że pożerane także i przeze mnie, tonami wprost, tanie „koreanki” – jak to we Wrocławiu mawiali, w rzeczywistości zostały wynalezione przez Japończyka. Potem ponownie rozpętała się afera „glutaminowa”, no i jak mawiają – „przez żołądek do serca mężczyzny”, mężczyzna sam postanowił się dowiedzieć skąd owe pomysły Japończykom przyszły do głów? Zdaniem autorki owej rozprawy: Magdaleny Tomaszewskiej–Bolałek, z biedy. Jak się okazuje, Japonia nie od zawsze była krajem ryżem, glutaminianem i zupką „płynącym”. A wszystko oczywiście wynikało z biedy i ciągłego głodu. To on był tym, na co czekano, czego się spodziewano i co aż nazbyt często nękało ten kraj.

Autorka, prowadząc nas od jedenastego tysiąclecia p.n.e. do dziś, funduje nam podróż poprzez historię kuchni, ale też agrokultury, rolnictwa i różnic społecznych. Przedstawia Japonię dosłownie konsumpcyjną, która zmieniała się i dostosowywała do panujących warunków, wojen i konfliktów. Opowiada o tym co się jadło, intryguje wiadomościami, o których zwyczajni pożeracze kiełbasy, nie mają pojęcia. Rzadkością występowania żywności, a przede wszystkim brakiem produktów, które teraz uznajemy nie tyle za niezbędne, co za wieczne. Dochodząc do czasów obecnych, ukazuje Japonię nie tylko jako kraj ryżu i sushi, które tak fascynuje obecnie kuchnię całego świata. Przedstawia typy dań (jedzenie surowe, gotowane na parze, zupy, sałatki, marynaty, potrawy smażone i grillowane). Jednak przede wszystkim tłumaczy, dlaczego posiłek w Japonii wciąż jest tak celebrowany. Jak dla wielu jest istotny, w szczególności dla najstarszego pokolenia. Książka pomimo swej ubogiej szaty graficznej, ot zbioru kilkudziesięciu zdjęć,
maleńkiej formy w okolicach A5, jest naprawdę warta zauważenia. To ciekawa i intrygująca opowieść... żołądków. Zaskakująca i udowadniająca, że wciąż są tajemnice, które będąc na wyciągnięcie ręki, naprawdę są nieznane.

d2yn6qs
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2yn6qs

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj